Borgen in Groningen

Borgen zijn de fraaie buitenverblijven van de jonkers uit vorige eeuwen. Ze hebben meestal hun oorsprong in een 'steenhuis', een simpel verdedigingswerk uit de 14e of 15e eeuw met dikke muren waarin rijke boeren konden vluchten in tijden van gevaar.

Fraeylemaborg

Fraeylemaborg

Het Iwema-steenhuis in Niebert is het enige nog overgebleven steenhuis in Groningen. Daarnaast zijn er in de provincie nog fraaie museale borgen te zien zoals de Fraeylemaborg in Slochteren, gelegen te midden van een landgoed en voorzien van een parkbos, het Overbos. De borg is nu een museum en trouwlocatie.

Menkemaborg

Menkemaborg

De Menkemaborg in Uithuizen geeft een beeld van de woon- en leefcultuur van de Ommelander jonkers in de 17de en 18de eeuw. De borg is omgeven door een prachtige tuin, aangelegd in de vroege 18de eeuw en sindsdien vrijwel onveranderd gebleven.

Verhildersum

Verhildersum

Verhildersum in Leens is ingericht in een 19de-eeuwse sfeer en dient nu als museum. De borg heeft regelmatig wisselende exposities.

Landgoed Nienoord

Landgoed Nienoord

Het landgoed Nienoord in Leek herbergt een pretpark, een schitterende borg, een rijtuigenmuseum en een verrassende tuin.

Andere borgen

Andere borgen

In Groningen is ook nog een groot aantal niet museale borgen aanwezig. Zoals Landgoed Ekenstein bij Appingedam, waar nu een restaurant is gevestigd, de Ennemaborg in Midwolda waar kunstenares Maya Wildevuur een galerie heeft, de Piloersemaborg bij Den Ham en de Borg Welgelegen bij Sappemeer. De uit de 14de eeuw daterende Allersmaborg ligt vlak buiten het plaatsje Ezinge. De Coendersborg ligt aan het oudste voetpad van Nederland in Nuis. In de schuur achter de borg is landbouwmuseum ’t Rieuw gevestigd. Borg Rusthoven in Wirdum dateert uit 1686 en tot slot, Borg Ewsum bij Middelstum, waar een theeschenkerij is gevestigd, en waar men kan overnachten in een leuk appartement.

Zie ook

hotel boeken

Prachtige Borgen

Borg Verhildersum

195 keer leuk gevonden

689 keer bekeken

Vind leuk

bekijk het hele album »