Ontdek de Groningse Wierden

Op maar weinig plekken is het DNA van Nederland zo duidelijk zichtbaar als in Groningen. Het huidige Groningse landschap dankt haar aanzicht namelijk aan de vele wierden. Dit zijn eeuwenoude kunstmatige heuvels van zoden en huisafval die bewoners meer dan duizend jaar lang beschermden tegen het wassende water. De Groningse wierden zijn daarmee de verre voorlopers van de Deltawerken en zijn nog altijd een bijzondere bezienswaardigheid in het noorden. Hier bespreken we een aantal wierden die niet mogen ontbreken tijdens jouw ontdekkingstocht door het Groninger landschap.

Niehove

In Niehove is de oorspronkelijke structuur van de wierde intact gebleven. Het dorp is aangewezen als beschermd dorpsgezicht en is een van de meest bezienswaardige wierdedorpen. Midden op de wierde staat de Romanogotische kerk uit de 13e eeuw waarin een bezoekerscentrum is gevestigd. Het middelpunt van het dorpsleven is het café Eisseshof. In het dorp kan sfeervol worden overnacht in de tot dorpslogement verbouwde Oude Bakkerij.

Meer over Niehove >>

Ezinge

Ezinge is een plek waar op archeologisch gebied nog veel te ontdekken valt. In het wierdedorp zijn resten gevonden van mensen die daar 500 jaar voor Christus al woonden. Museum Wierdenland geeft een beeld van de ontstaansgeschiedenis en bewoning van het huidige wierdenlanschap. In het museum is de fietsroute 'Vijftien Wierden' verkrijgbaar; dertig kilometer fietsen langs verschillende wierden, middeleeuwse dijken, boerderijen, kerken en dorpen. Vlak achter het museum bevindt zich de wierde Bouwerd. Deze wierde staat bekend om het dubbele paardengraf met hond, een van de meest spectaculaire vondsten uit de Groningse archeologie, tegenwoordig te bewonderen in Museum Wierdenland.

Meer over Museum Wierdenland >>

Spijk

Spijk behoort vermoedelijk tot de groep van oudste nederzettingen in het Noord-Groninger zeekleigebied dat in het tijdvak na de ijstijden is ontstaan. Het dorp is ontstaan op de meest noordelijk gelegen oude kwelderrug die enkele eeuwen voor het begin van de jaartelling bewoonbaar werd. Spijk is een beschermd dorpsgezicht vanwege de zeldzaam gave cirkelvormige wierdestructuur met zijn twee rondwegen en de nog herkenbare straalsgewijze bebouwing. In het zuiden van het dorp ligt een klein haventje, die het eindpunt vormt van de Spijkstermaar (verderop Losdorpermaar) en die in gebruik was tot de eerste helft van de 20e eeuw.

Eenum

De wierde van Eenum werd al in 500 voor Christus bewoond. Doordat deze wierde is afgegraven, rest alleen nog de huiswierde. Het romaanse kerkje in Eenum dateert uit de 12e eeuw. Het bijzondere Arp Schnitger orgel in de kerk is van 1703. Schnitger bezorgde Groningen de faam van het rijkste orgelland van Europa. Vrijwel alle nog bestaande orgels van Schnitger bevinden zich in Noord-Duitsland en Noord-Nederland, waarvan de meeste in Groningen. Net buiten het dorp ligt een van de hoogste wierden van Groningen, de Eenumerhoogte (vroeger ook Oostrum genoemd). Op deze wierde stond lange tijd een boerderij, maar die is aan het eind van de 20e eeuw wegens bouwvalligheid gesloopt en vervangen door een modern huis. 

Warffum

De historische kern van het dorp Warffum is gelegen op een wierde met een oppervlakte van zo’n 12 hectare. Daarmee is het de grootste wierde van Nederland. De wierde is geheel bebouwd. Het is de redding van de wierde gebleken want door de bebouwing bleef de opgeworpen hoogte gespaard tijdens de grootscheepse wierdeafgravingen in de 19e en 20e eeuw. Midden op de oude wierde van het dorp Warffum in het Hoogeland ligt Openluchtmuseum Het Hoogeland. In het museum is te zien hoe de Groningse bevolking tussen 1775 en 1920 leefde en werkte.

Meer over Openluchtmuseum Het Hoogeland >>


Meer highlights van Groningen


Deel deze pagina