Tentoonstelling Abel Tasman

Tentoonstelling Abel Tasman

Welkom aan boord!

Ooit bevoeren Nederlandse schepen de wereldzeeën en was ons kleine landje beroemd om haar ontdekkingsreizigers. Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. De Lutjegaster werd een groot man! In de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ kijken we terug op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers. De tentoonstelling is vanaf 25 november 2017 t/m 18 februari 2018 te zien in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de zeventiende eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners. Een bijzonder beeldend en sprekend inkijkje in de geschiedenis!

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

Meer informatie >> 

Deel deze pagina