Borgkinderen

Borgkinderen

Op het landgoed Fraeylemaborg staan deze zomer kinderen in de hoofdrol. In het Koetshuis start op 27 mei een tentoonstelling met de titel 'Borgkinderen'.

Eeuwenlang lieten de borgbewoners en andere Groningers van stand hun kinderen vol trots portretteren. Dat leverde fraaie, sfeervolle en aandoenlijke schilderijen op. De kleintjes zijn feestelijk gekleed en hebben vaak speelgoed of een dier bij zich. Soms is op de achtergrond de stoere borg te zien waar het gezin in de zomer woonde. Ook zijn er aangrijpende herinneringsportretten, omdat veel kinderen al overleden op jongere leeftijd.
De kinderen worden soms vergezeld door hun ouders, wat een charmant familieportret oplevert.
De portretten dateren uit ruim drie eeuwen (1600-1900) en hebben deels met de Fraeylemaborg te maken maar ook met diverse andere borgen. Recent werden twee kinderportretten aangekocht uit de oorspronkelijke inventaris. Ook zijn er bruiklenen van particulieren en musea, waaronder het Groninger Museum.

In het borggebouw wordt op 27 mei de Kinderkamer feestelijk geopend. Dit vertrek is in oude stijl ingericht en laat herinneringen zien aan het alledaagse kinderleven in een borg. In 1910 en 1915 werden voor het laatst kinderen in de Fraeylemaborg geboren, de zusjes Jeanne en Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren.

In de follies (grappige gebouwtjes) in het park zijn vanaf 27 mei de resultaten te zien van een fotowedstrijd met de titel:  Borgkinderen van nu. In  januari 2018 start deze wedstrijd en kan iedereen eigentijdse foto’s insturen met dit thema. Informatie volgt op deze website.

Deel deze pagina