DelfSail 2016

DelfSail 2016

Van woensdag 29 juni tot en met zondag 3 juli 2016 is het feest in Delfzijl. Dan gaat na zeven jaar wachten, de zesde editie van DelfSail van start. DelfSail, het andere Sail-evenement van Nederland, is het grootste gratis toegankelijke publieksevenement van Noord-Nederland. 

Van 29 juni t/m 3 juli staat Delfzijl weer in het teken van DelfSail. In die vijf dagen doet een bonte verzameling bijzondere schepen de Groninger havenstad aan. Maar het zijn niet alleen de indrukwekkende tallships en replica's van historische schepen die van het evenement een publiekstrekker van jewelste maken. Ook de muzikale omlijsting van het maritiem festival mag er zijn, met gratis te bezoeken optredens van bekende artiesten als Di-Rect, Kensington, The Common Linnets en Nielson.

Het is alweer zeven jaar geleden dat DelfSail voor het laatst werd georganiseerd. Maar het lange wachten wordt dit jaar beloond met een groots opgezet festival dat voor elk wat wils te bieden heeft. Wie puur voor de schepen komt, heeft het getroffen tijdens de 2016-editie. Schoeners, barken, kraken en brikken, van de gigantische viermaster Kruzenshtern tot een replica van het VOC-schip De Halve Maen; ze vormen samen een schitterend schouwspel van masten en zeilen in de Delfzijlster haven.   

De woensdag is een soort aanloopdag naar het festival. Er is een ambachtelijke markt, shantykoren zorgen voor muziek, bezoekers kunnen mee op rondvaarten en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) verzorgt demonstraties. Die avond wordt DelfSail echt afgetrapt met een show van rockband Di-Rect, gevolgd door de eerste van vier vuurwerkshows, waarmee elke festivaldag wordt afgesloten.

Donderdag overdag staat voornamelijk in het teken van de Sail In: de indrukwekkende intocht van de vele schepen in de haven van Delfzijl. Maar net zo goed als DelfSail een maritiem festival is, is het tegenwoordig een muziekfestival. En dus is er een indrukwekkend artiestenprogramma op vijf verschillende podia: van Ilse de Lange met haar Common Linnets tot Marianne Weber en van Nielson en Kensington tot Jannes en Trafassi, ze treden allemaal op tijdens DelfSail. 

Op vrijdag is er onder andere een nautische markt, een straatparade en de avond wordt, naast het vuurwerk, afgesloten met een discofeest.Ook worden er op vrijdag 4 afleveringen van het tv-programma ‘Toppers van Oranje’ opgenomen, een programma dat wordt uitgezonden op TV Oranje. Van 13:00 tot 17:00 uur treden er meer dan 50 Nederlandse artiesten op, op het hoofdpodium. Onder andere Marianne Weber, Ancora, Stef Ekkel, Dean Saunders en Ronnie Ruysdael zullen hun opwachting maken deze middag. Ook RadioNL is de hele dag aanwezig, zij zenden live uit vanuit het centrum van Delfzijl. |

De zaterdagmiddag is zelfs uitgeroepen tot 'kindermiddag' op DelfSail. Onder meer Ernst & Bobbie komen die dag op bezoek en het Junior Songfestival On Tour neemt de kinderen mee op een twee uur durende muzikale reis.

Het thema van deze editie is ‘A Festival of Energy’. In 2009 trok het 4-daags evenement ruim 850.000 bezoekers.

Zwemmen met zeehonden op Duurzaamheidsplein
Zeehondencentrum Pieterburen biedt bezoekers van Delfsail 2016 de mogelijkheid virtueel te zwemmen met zeehonden. Het publiek kan dit beleven in een grote airstreamcaravan op Summerlabb, te vinden op het duurzaamheidsplein. Summerlabb is een initiatief van Jan Douwe Kroeske. Met diverse interactieve ervaringen wordt het publiek mee genomen in het verhaal van de zeehond als graadmeter van Werelderfgoed Waddenzee. Bijzonder is de mogelijkheid om je met zeehonden onder water te wanen  in een virtual reality ervaring.

Aanlooproute Varend Erfgoed

Net als in 2003 en 2009 wordt er voor het Varend Erfgoed in het kader van DelfSail een aanlooproute georganiseerd. Vanuit het Zeeuwse Veere wordt er langs diverse plaatsen via Groningen naar Delfzijl gevaren. In Groningen blijft het Varend Erfgoed enkele dagen liggen, van vrijdag 24 juni t/m zondag 26 juni, waar omheen publieksactiviteiten georganiseerd worden. Vanuit Groningen zal allereerst koers worden gezet naar Garrelsweer en Appingedam en enkele dagen later zal men voor DelfSail doorvaren naar Delfzijl.

De Verhalen van Groningen
Ook ‘De Verhalen van Groningen’ is aanwezig op Delfsail. In een zeecontainer op de kade presenteert De Verhalen van Groningen de onbekende verhalen achter de reis van de chilisalpeter. Aan het begin van de twintigste eeuw bevoeren imposante drie- en viermasters de wereldzeeën. Ze haalden salpeter uit de woestijnen van Chili en brachten dat naar de haven van Delfzijl. De Groninger boeren noemden chilisalpeter ook wel 'het witte goud', want als kunstmest deed het poeder de gewassen groeien en bloeien. Vanuit de zeecontainer wordt verteld over de barre omstandigheden in de mijnen, de gevaarlijke zeereizen, het zware loswerk in Delfzijl en de welvaart van de Groninger landbouw.

www.delfsail.nl

Deel deze pagina