Grasnapolsky 2019

Grasnapolsky 2019

Op 8, 9 en 10 februari 2019 verhuist festival Grasnapolsky voor haar zesde editie van Radio Kootwijk op de Veluwe naar de oude strokartonfabriek De Toekomst te Scheemda in provincie Groningen. Dit vroeg-industriële complex werd aan het begin van de vorige eeuw opgericht en bood zes decennia lang plaats aan noeste arbeid.

Het gebouw speelde een centrale rol in de florerende strokartonindustrie in Groningen. Met zijn 45-meter hoge schoorsteen is de fabriek een iconisch herkenningspunt in het weidse landschap. Het complex vormt een van de laatste restanten van de ooit zo omvangrijke strokartonindustrie in Noordoost-Nederland. 

De Toekomst is een karakteristieke plek met een rijke geschiedenis waar de festivalbezoeker weer voldoende kan ontdekken. Festivaldirecteur Mariska Berrevoets: “Fabriek de Toekomst staat middenin de Graanrepubliek in Noordoost-Groningen. Dit gebied heeft een prachtig verhaal, net als de fabriek zelf. Het is een onontdekte plek in Nederland, waarmee we het publiek als detailverliefd festival weer verdieping kunnen bieden. De fabriek en de omgeving zullen dan ook weer als een rode draad door het festival lopen; in het muziekprogramma, het kunst- en expeditieprogramma, de aankleding en de vormgeving.”

Programma
Naast namen als Donny Benét, Snapped Ankles, Niels Broos, Sofie Winterson en Blu Samu is Grasnapolsky verheugd The Japanese House, het project rondom de Britse Amber Bain, te mogen verwelkomen. Bain gooit de hengel graag uit in experimentele vijvers en maakt elektronische dreampop die op eigenzinnige, bijna buitenaardse wijze hypnotiseert. Hiphoppunker Ray Fuego, winnaar van de 3voor12 award 2018 en oprichter van het SMIB-collectief, doet zo mogelijk het tegenovergestelde: vechtend voor zijn idealen, werpt hij ieder systeem omver. En dat in meerdere verschijningsvormen, want ook zijn punkkwartet Ploegendienst staat op de line-up. Ook oud bekende Lucky Fonz III keert terug naar het festival. Gewapend met humor, diepgang en nieuwe liedjes is hij klaar om Grasnapolsky-harten (opnieuw) te veroveren.

Als vanouds is er op de line-up voldoende ruimte gemaakt voor veelbelovend talent en nieuwe, spannende projecten. Zo zullen o.a. Amy Root, dat onlangs hun debuutshow speelde op ADE Live, Donna Blue, Lewsberg, SONS, YĪN YĪN, Pig Frenzy, Abdomen en Levi Noah hun opwachting maken. Marcellis & Darieaux, een nieuw project van Dario Trapani en Mark Schilders (o.a. bekend als drummer van Weval) is een live act en kunstinstallatie in één waarbij muziek en beweging samenkomen in een audiovisueel spektakel aangedreven door drums, gitaar en synthesizers. De Vlaamse veelzijdige zangeres Charlotte Adigéry en Soulwax-protégée kennen we van haar alter ego WWWater dat eerder al op Grasnapolsky stond. Met publieksfavoriet Karel, ohslo, Meindert Talma en Price staan er ook lokale Groningse artiesten op het programma.

Kaartverkoop
De kaartverkoop van Grasnapolsky 2019 is gestart. Een passe-partout kost dit jaar €89,99 inclusief servicekosten. Bezoekers overnachten op twee bungalowparken in de regio: Emslandermeer en Pagedal, vakantiepark Westerwolde. Het eerste park is inmiddels bijna volgeboekt

Grasnapolsky
Festival Grasnapolsky ontstond in 2010 in Utrecht, vanuit het idee in de winter een festival in een hotel te organiseren. Het ontwikkelde zich in de jaren erna als een volwaardig ontdekfestival: op een unieke locatie midden in de natuur biedt het festival haar publiek de kans om veel te ontdekken rondom locatie, natuur, geschiedenis, architectuur, kunst en muziek.

Deel deze pagina