Groningens Ontzet

Groningens Ontzet

Ter ere van het Groningens Ontzet, ook wel bekend als ‘Bommen Berend’ naar de bisschop van Münster die de stad in 1672 belegerde, vinden er in Groningen elk jaar op 28 augustus tal van feestelijkheden plaats. 

Zoals elk jaar staat de stad in de dagen rond 28 augustus weer volledig in het teken van de viering van het Groningens Ontzet, in de volksmond ook wel ‘Bommen Berend’ genoemd. De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken (KVvV), verantwoordelijk voor de organisatie, heeft dit jaar een breed en modern programma opgesteld, waarin traditionele onderdelen worden afgewisseld met nieuwe activiteiten gericht op een jonger publiek.

Natuurlijk hebben vaste onderdelen als het Peerdenspul, de drakenbootraces en het NNO-concert ook dit jaar een plekje op het programma gekregen. Ze staan dit jaar echter zij aan zij met volledig nieuwe activiteiten als een springkussenfestival, een DroneHUB en een IT-hoek.

Hieronder het volledige programma, zoals de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken Groningen dat maandag bekend heeft gemaakt. Nog meer informatie is te vinden op de website van de KVVG of in de speciaal ontwikkelde Bommen Berend-app.

Programma

Kermis op de Grote Markt
Van dinsdag 22 augustus tot en met maandag 28 augustus.

Bommen Berend Muziektheater
Optredens
Zaterdag 26 augustus: 14.00 (premiere), 16.00 en 20.00 uur.
Locatie: Usva, Munnekeholm 10, Groningen.

Maandag 28 augustus: voorstellingen om14.00, 16.00 en 20.00 uur.
Locatie: Der Aa theater, Akerkstraat 11, Groningen.

Vestingdag Groningen 2017
Dag 1: Zaterdag 26 augustus van 18:00 tot 22:00.
Dag 2: Zondag 27 augustus van 10:00 tot 16:00.
Locatie: Noordelijk Scheepvaartmuseum, gewoon geopend tijdens het evenement Brugstraat 24, 9711 HZ Groningen.
Een Groningse vertoning van de historische gebeurtenissen in 1672. Op het binnenterrein van het museum staan tenten van de soldaten die er wonen en leven. Ook is er een exercitieterrein. Verder zijn er lezingen over de geschiedenis tot aan 1672 en het jaar 1672 zelf en is er uitleg over wapens die gemaakt zijn tussen 1500-1800 na Christus.

NNO 28 Augustus Concert
Dag:  zondag 27 augustus van 20.00  tot 22.00 uur.
Locatie: Vismarkt.
Presentatie door Harry Piekema; thema: filmmuziek.

Activiteiten Groningens Ontzet maandag 28 augustus 2017

Bekijk hieronder het verkorte programma of bekijk het gehele programma op de website www.volksvermakengroningen.nl of download de app (‘bommen berend’).

Waagplein
Tijd: van 08:20 tot 08:45 uur
Wat: buste Carl von Rabenhaupt, Waagplein
Rond de klok van 08:30 uur zijn er wat plechtigheden bij de buste van Carl von Rabenhaupt, die inmiddels op z’n nieuwe plek staat nabij het Goudkantoor. 

Martinitoren
Tijd: 09.00 uur     
Luiden van de klokken van de Martinitoren. Groningen wordt wakker en viert feest.

Vismarkt
Tijd: van 09.30 tot 11.00 uur
Traditionele paardenkeuring 

Bordes Stadhuis Grote Markt
Tijd: van 10.00 tot 17.00 uur
Mini expositie en startpunt ontdekkingstocht 'Het Verhaal van Groningens Ontzet'.

Academiegebouw, Broerplein
Tijd: van 11.30 tot uiterlijk 12.30 uur
De jaarlijks terugkerende 28 Augustus Rede lezing. Spreker is Freek de Jonge.

Stadspark
Tijd: van 08.45 tot 17.30 uur    
Spectaculair Concours Hippique met dressuur, tuigpaarden, springwedstrijden en shownummers. Deelname van ruim 200 paarden en een presentatie van het Groninger Paard.

Vismarkt
Tijd:  Van 13:00 tot 18:00 uur
Springkussenfestijn
Na afloop van de traditionele paardenkeuring, dit jaar op de Vismarkt, worden er diverse aantrekkelijke zaken opgebouwd. Zo komt er een aantal spectaculaire springkussens, waaronder een 27-meter lange dubbele stormbaan, een klim-pyramide, een grote glijbaan, een panna (voetbal)veld, een enorme multiplay krokodil, en zelfs een rodeostier.

Op een ander deel van de Vismarkt komen zeer waarschijnlijk zelfrijdende auto’s en een zgn. vliegtuig-auto te staan, die door het publiek bekeken kunnen worden. Op weer een ander deel van de Vismarkt zal Groningen Airport Eelde zich presenteren. Niet gewoon, maar zeer spectaculair vanuit een 3-tal gestapelde kisten. En we zijn erg blij dat DroneHub GAE een demonstratie gaat geven met drones. Er wordt een speciale kooi/dome gebouwd waarbinnen deze drones spectaculaire dingen gaan doen.

Reitemakersrijge “Kinderspul”
Tijd: Van 13:00 tot 18:00 uur
Voor de allerkleinste Groningers. Ook dit jaar wordt het weer reuzengezellig aan de Reitemakersrijge voor kleine kinderen en hun ouders. Zo is er dit jaar een bibber spiraal, een groot dartbord, twee kleine springkussens, een glijbaan, kindertheater, een hele grote legpuzzel en nog veel meer…

Ook treedt het kindercircus Santelli een paar keer op. Voor de kleintjes is er ijs en ranja en voor de vaders en moeders koffie of thee. Baby’s kunnen worden verschoond bij de caravan van SKSG.

Kleine der A “De IT hoek”
Tijd: Van 13:00 tot 18:00 uur
De NORISK IT groep, Wyldebeast & Wunderliebe en ITurnIT presenteren zich op de Kleine der A. Ze bieden de jeugd de mogelijkheid om te programmeren, een 3D bril op te zetten en vele andere leuke IT-zaken die je kunt proberen. Daarnaast is er de mogelijkheid om graffiti te maken.

Hoge der A Platen en boekenmarkt, drakenbootraces
Tijd:  Van 11:00 tot 18:00 uur
Traditioneel gezellig, de boeken en platenmarkt. De traditionele drakenbootraces (vanaf 13.00 uur) zullen daar ook weer plaats vinden, altijd een spectaculair gebeuren. Meld je team aan door hier te klikken.

Waagplein Groningen Band Battle.
Dag:  Maandag 28 augustus
Tijd:  Van 13:00 tot 20:00 uur
Op een podium op het Waagplein zullen een aantal jonge enthousiaste muzikale Groninger talenten zich presenteren.

Laws of Motion (Finalist Rode Oortjes Festival 2017)
Vikings In Tibet (winnaar Groninger Pop Talent Award 2015)
Maaris (Finalist Groninger Pop Talent Award 2017)

Small Town Bandits (Winnaar Rode Oortjes Festival 2017)
Marble Heart (Finalist Groninger Poptalent Award 2015) 
City of Life (Finalist Rode Oortjes Festival 2017)

Het Weeva Groote Maaltijd
Tijd: van 17.00 tot 20.00 uur
De Groote Maaltijd, bestaande uit de Bommen Berend Bom met zuurkool wordt gereserveerd bij Het Weeva aan het Gedempte Zuiderdiep. 

Vismarkt:  Rabenhaupt taptoe
Tijd: Van 20:30 tot 22:00 uur
Prachtige muziek, enthousiaste korpsen en een mooie situering met schemering en een ondergaande zon. Deelnemende orkesten zijn: Drumfanfare Avanti Groningen, Showband Noordenveld Roden, TAKOSTU Stiens en Excelsior Renkum.

Westerhaven Harmonieorkest Patrimonium
Tijd: Van 19:00 tot 20:00 uur
Het Harmonieorkest Patrimonium o.l.v. Jan Wijenberg geeft een fantastisch concert op de Westerhaven. Iets voor de liefhebbers!

Binnenstad/Westerhaven Muziek, muziek.
Tijd: Van 14:00 tot 17:00 uur
Ook dit jaar zijn er weer een aantal dweilorkesten waaronder ’t Is ook Niks en Post Its, die de hele middag door de stad lopen om het feest nog gezelliger te maken. Ook zal er op de Westerhaven een aantal keren een optreden zijn van het Leekster shantykoor (tussen 14.00 en 16.00 uur).

Zuiderhaven: Vuurwerk
Tijd: van 22.30 tot 23.00 uur
Spectaculair vuurwerk in de Zuiderhaven als afsluiting van de viering van Groningens Ontzet.

Alle activiteiten, behalve de kermis, zijn gratis toegankelijk!

Zie ook de website www.volksvermakengroningen.nl of download de app (‘bommen berend’).

Deel deze pagina