Joe Alper - Folk en Jazz tijdens de Civil Rights Movement

Joe Alper - Folk en Jazz tijdens de Civil Rights Movement

Op 15 januari start in Fotogalerie Noorderlicht de expositie "Joe Alper - Folk en Jazz tijdens de Civil Rights Movement". De Amerikaan Joe Alper legde in de roerige periode van de Burgerrechtenbeweging vele jazz en folk grootheden vast, waaronder een jonge Bob Dylan.

De Verenigde Staten van de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw stonden in het teken van de Civil Rights Movement: een burgerrechtenbeweging om zwarte Amerikanen dezelfde rechten te geven als de blanken. Een deel van deze beweging had een sterke connectie met de muziekscene uit die dagen, en met name de Jazz en Folk kenden meerdere muzikanten die hun muziek inzetten om dit doel te bereiken. 

De Amerikaanse muziekfotograaf Joe Alper (1925 - 1968) werd zelf op deze manier onderdeel van de Freedom Movement: door zijn vriendschappen met Bob Dylan, Pete Seeger en de leden van The Freedom Singers was hij in staat belangrijke gebeurtenissen in deze periode te documenteren. Alper was zelf geen activist, maar in de eerste plaats muziekliefhebber. Hij zocht niet naar een verhaal, maar was zelf onderdeel van de maatschappij waarin hij fotografeerde. Hij leek mee te gaan in de sociale aspiraties van de muzikanten die hij vastlegde, maar bleef daarbij een ietwat afstandelijke observant. 

Deze tentoonstelling - een kleine selectie uit de bijna 40.000 beschikbare beelden - toont een overzicht van het werk van Joe Alper: portretten, concertregistraties en beelden van artiesten in de studio of in de coulissen, waaronder een jonge Bob Dylan.

http://www.noorderlicht.com/nl/

Deel deze pagina