Kerstvloed 1717

Kerstvloed 1717

Van 9 december tot en met 11 maart 2018 is de tentoonstelling 'Kerstvloed 1717: de grootste natuurramp in Groningen van de afgelopen 300 jaar’  te zien in het Noorderlijk Scheepvaart Museum.  De tentoonstelling laat zien wat er vóór, tijdens en na deze verwoestende vloed van 300 jaar geleden gebeurde. Centraal staan de verhalen uit de ooggetuigenverslagen van de Kerstvloed.

Emoties en  persoonlijk drama
In dit drieluik ervaart de bezoeker wat er voor, tijdens en na de verwoestende storm gebeurde. Het begint met de sterke waarschuwing van commies-provinciaal Van Seeratt in 1716, die door Stad en de Ommelanden in de wind werd geslagen. Daarna ervaart de bezoeker de vreselijke gevolgen van de storm, in beeld gebracht aan de hand van aangrijpende ooggetuigenverslagen die eeuwen bewaard zijn gebleven in de archieven. De Kerstvloed had onvoorstelbaar grote gevolgen. In het Groninger land werden maar liefst 1.430 huizen verwoest en verdronken 2.091 mensen, 11.441 hoornbeesten, 3.064 paarden, 1.277 varkens en 20.923 schapen. De Kerstvloed 1717 markeert het moment waarop Thomas van Seeratt de basis legde voor de hedendaagse dijken; hoger, breder en minder steil. We moeten de kracht van water nooit onderschatten, ook vandaag de dag niet! Deze tentoonstelling toont niet alleen wat er tijdens deze grote natuurramp precies is gebeurd, maar ook wat er daarna veranderd is om te zorgen dat het nooit meer zal voorkomen!

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

Meer informatie

Deel deze pagina