Kleurendrift, Het Land van de Ploeg

Kleurendrift, Het Land van de Ploeg

Ontdek en beleef aan de hand van ruim 30 kleurrijke werken van ploegschilders van het eerste uur het Groninger land. Met onder andere nog niet eerder geëxposeerde werken van Johan Dijkstra. Schilderijen van landschappen en landleven geven een prachtig en kleurrijk beeld. Kleurendrift op het Hogeland.

“Het Groningse landschap riep om geschilderd te worden. In de winderige noordelijke sfeer met z’n sterke kleuren en grote ritmen vonden we een bron van inspiratie voor een nieuwe vorm van kunst; de stemmingspoëzie van de Haagse school had afgedaan”, aldus Johan Dijkstra.
Vooral de Groningse natuur leek geschikt voor de nieuwe stijl van die dagen: visuele indrukken omgezet in primaire kleuren en vormen. Een ontdekkingstocht in kleurmogelijkheden, bezeten door kleur, waarmee stijl begint. Het was een troep vrijbuiters zonder programma of leus. Vrijheid van geest, elkaar volkomen vrij laten. De Ploeg ging altijd tegen de draad in.

In die tijd sprak men smalend van Ploegkleuren. Ondertussen werd technisch druk geëxperimenteerd, vooral handwerk had de belangstelling. Er was een drang naar buiten, naar de natuur. Dat bleef de onderstroom in de Groninger kunst. De noorderling is geen urbanist, hij is een geboren natuurmens. “Als de zon schijnt krijg ik altijd de kriebel, dan moet ik er uit om te werken” zei Jan Altink eens. De ezel stevig in de klei geplant, maakten ze hun schilderijen het liefst “en plein air’, een lied van de seizoenen, lyrische ontladingen. Groningen het land, een grote ruimte gevuld met licht en wind.

Deel deze pagina