Middeleeuws Ter Apel

Middeleeuws Ter Apel

Het thema van Middeleeuws Ter Apel 2018 is ‘Heerlijkheid Westerwolde verbeeld’ en haakt aan bij de vorming van de nieuwe gemeente Westerwolde in 2018. Kom ontdekken hoe de Westerwolders toen leefden én hoe zij hun tijd ver vooruit waren!

Als bezoeker van Middeleeuws Ter Apel struint u over de middeleeuwse jaarmarkt en door de kampementen. Er is van alles te ontdekken en te beleven. Van de bijzondere kleding van de deelnemers tot de vrolijke middeleeuwse muziek en demonstraties van oude ambachten. Snuffel tussen de middeleeuwse koopwaar, proef van de middeleeuwse hapjes en geniet van de spannende shows en demonstraties. Voor kinderen zijn er speciale kinderspelen en een ‘kidsbattle’. En mis de spectaculaire vuurshow op zaterdagavond niet! Ze zijn gekomen voor het traditionele jaarfeest. Op een jaarmarkt werd niet alleen handel gedreven, maar ook feest gevierd én schermutselingen beslecht op het slagveld. Spannende tijden, die je nu zelf kunt beleven!

Het leven in Westerwolde in de Middeleeuwen

De middeleeuwen waren harde, ruwe tijden. Maar toch hadden de middeleeuwen ook iets waar wij in deze drukke tijden soms zo naar kunnen verlangen: een leven dicht bij de natuur en meer tijd voor het gezin. Daarbij hadden de mensen in de middeleeuwen een veel kleinere ecologische voetafdruk en maakten ze gebruik van lokale, natuurlijke producten; voor hun voedsel, kleding én voor het bouwen van hun huis. Ze waren hun tijd ver vooruit… die Middeleeuwers!

Tijdens Middeleeuws Ter Apel 2018 nemen wij u mee naar het leven in de tijd van Heerlijkheid Westerwolde. De spieker*, naast het klooster, doet dienst als boerenhofstede. Daar beeldt een gezin het boerenleven in de middeleeuwen uit. Ontdek hoe zij samen met de andere mensen die werkzaam waren op de boerderij een klein dorp vormden en leefden met de seizoenen en wat de natuur te bieden had.

Natuurlijk hadden ze op de boerderij ook dieren.  Ook bij onze boerderij zullen verschillende dieren zijn en kunt u zien hoe de Westerwolders dierlijke producten zoals wol verwerkten tot kleding. Deze mensen leefden op deze manier bijna helemaal zelfvoorzienend, een doel wat steeds meer mensen ook tegenwoordig weer na willen streven! Kom, en laat u inspireren door de eenvoudige manier van leven in de middeleeuwen!

* Spieker (ook wel spijker) is de benaming voor een plek waar graan wordt opgeslagen. Spieker is afgeleid van het woord spicarium; spicae is Latijn voor korenaren.

Waargebeurde Rechtzittingen

Het leven in het dorp kent natuurlijk ook diverse geschillen. Soms loopt het beslechten van de geschillen lelijk uit de hand. Dan willen mensen hun recht halen en dat kan tijdens een rechtszitting. De Westerwolders hadden een eigen (land)rechtssysteem. Uit diverse bronnen, waaronder het breukenregister van Bellingwolde / Blijham uit deze tijd, weten we wat voor rechtszittingen er in deze tijd zijn gehouden en hoe het toen geldende rechtssysteem werd toegepast. Tijdens Middeleeuws ter Apel worden rechtszittingen nagespeeld, een bijzondere kennismaking met het recht in de Middeleeuwen!

Vluchten naar de middeleeuwen

In Groningen behoort Middeleeuws Ter Apel tot een van de meest originele evenementen in de provincie. Het is een happening voor jong én oud. Jaarlijks komen ruim 6.000 mensen in het eerste weekend van september naar Ter Apel om de middeleeuwen met eigen ogen te aanschouwen. Het thema van dit jaar is ‘Vluchten naar de middeleeuwen’, vluchten naar het jaar 1465 waarin men nog dichtbij de natuur leefde en tijd voor het gezin had. Iets waar we in deze drukke tijden soms erg naar verlangen. De levensstijl in de middeleeuwen vertoont enige overeenkomsten met de wijze van hoe we vandaag de dag onze vrije tijd zouden willen indelen. Zelf groenten en kruiden telen, eigen bier brouwen en buiten koken met familie en vrienden is een ware hype. Om ons te onthaasten trekken we ons terug in de natuur.

Activiteiten

Gedurende dit weekend bootsen 550 re-enactors (mensen die, in hun vrije tijd, streven de middeleeuwen zo nauwkeurig mogelijk na te leven), ambachtslieden en acteurs het leven in de middeleeuwen na. Daarnaast hebben bezoekers de mogelijkheid om over een heuse middeleeuwse jaarmarkt te struinen, waar diverse producten zoals leer, kruiden (zie het kruidenzakje met een mengsel van groene kruiden) en vergeten groenten worden verkocht, zijn er kinderspelen voor de jeugd, kunnen veldslagen worden aanschouwd en is er een vuurshow op de zaterdagavond.

Slagveld

Natuurlijk zullen ook dit jaar de ridders weer ingezet worden om op het slagveld een geschil voor hun heer uit Westerwolde te beslechten. Kom kijken en moedig de Westerwolders uit de middeleeuwen aan bij hun strijd!

 

>> Volledig Programma

Deel deze pagina