Oogstfeest in Onstwedde

Oogstfeest in Onstwedde

Vele oude ambachten, een oldtimershow, een braderie met vlooienmarkt, paardensport, diverse kinderactiviteiten en een Boeren Boeldag. Het zijn slechts enkele van de ingrediënten van het Onstwedder Oogstfeest, dat op zaterdag 25 augustus plaatsvindt.  Grootmoeders tijd herleeft elk jaar tijdens het Onstwedder Oogstfeest van Onstwedder Gaarv’n. Op die dag zijn er vele oude ambachten zijn te zien. Verder zijn er onder meer een braderie met vlooienmarkt, diverse kinderactiviteiten, een oldtimershow en een Boeren Boeldag te vinden. Het Oogstfeest vindt plaats  op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde.

Boeren Boeldag

Tijdens de Groninger Boeren Boeldag komen er vele tientallen kavels onder de hamer. Geveild worden goederen die passen in de stijl van het Groninger boerenleven van tientallen jaren geleden, zoals huisraad en handgereedschappen. Uitveiler van dit alles is de altijd bijzonder spraakzame Jaap Nienhuis, beter bekend als Jopke Nienhoes, onder meer voormalig weerman van RTV Noord. De veiling vindt plaats ten overstaan van notaris Frits Bergman uit Stadskanaal. De te veilen goederen zijn vanaf 13.00 uur te bezichtigen en de daadwerkelijke veiling begint om 13.30 uur.

Demonstraties oude ambachten

Tijdens het Oogstfeest  is er een oogstmarkt met demonstraties van de meest uiteenlopende oude ambachten. Te zien zijn onder meer een authentieke houtzagerij, enkele dorsmachines en heel veel verschillende handambachten. Voor de inwendige mens zijn er de in een houtgestookte veldoven gebakken broden en spekdikken volgens grootmoeders recept. De ambachten worden gedemonstreerd door in authentieke klederdracht gehulde vrijwilligers van stichting Onstwedder Gaarv’n. Ook is de bevriende oude-ambachtenorganisatie uit het Dwingeloo elk jaar aanwezig. De Drenten demonstreren in Onstwedde onder meer ‘hoe de was vroeger was’.

Oogstmarkt met kinderactiviteiten

Tijdens het Oogstfeest is er een Oogstmarkt, die bestaat uit een markt, braderie, vlooienmarkt en fancy fair. Bezoekers kunnen tijdens het Oogstfeest verder genieten van diverse heerlijke dranken en spijzen die er aan de man worden gebracht. Voor kinderen zijn er onder meer een ballonnenclown, een kinderbraderie, gratis rondritten in een trekker met kar en met een geitenkar, een zweefmolen en optredens van poppentheater  en een clown.

Oldtimers

Ook is er jaarlijks een oldtimershow met auto’s, tractoren, motoren, bromfietsen en vrachtwagens. Hier zijn ook diverse kramen te vinden, waar onderdelen voor de meest uiteenlopende oldtimers worden aangeboden.

Evenemententerrein

Het Oogstfeest vindt plaats in en rond de Ambachtshoeve op het Evenemententerrein. Uitzondering zijn alle activiteiten op het gebied van  paardensportactiviteiten. Deze vinden plaats in en rond manege De Driesporen, naast het Evenemententerrein. Borden in het dorp verwijzen u naar het Oogstfeest.

Entree tijdens Oogstfeest

Alle medewerkers van Onstwedder Gaarv’n verzorgen de demonstraties geheel belangeloos. Daardoor zijn de kosten relatief laag. De entreeprijs voor het Oogstfeest bedraagt 4 euro. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen er gratis in.

Deel deze pagina