Oostzeedagen Veendam

Oostzeedagen Veendam

Het Veenkoloniaal Museum organiseert voor de vierde keer vele activiteiten rondom de Oostzeedagen. Tijdens deze dagen staat Veendam met vele verschillende activiteiten in het teken van de geschiedenis van de Veenkoloniën.

Zeemansverhaal

Op 23 november wordt het waargebeurde zeemansverhaal uit de 19e eeuw Eruit of verzuipen!!! uitgevoerd door muziekgroep Kapriol. De humoristische levensverhaal van stuurman Hendrik Engelsman staat in het muzikale zeemansverhaal centraal. De vele anekdotes over schipbreuk en confrontaties met inboorlingen nemen de luisteraar mee terug in de tijd.

Geschiedenis Delfzijl

Ook de lezing Delfzijl, poort naar de Oostzee? op 7 december zorgt voor een reisje naar het verleden. Harry Perton gebruikt oude kaarten om de geschiedenis van de militaire vesting en havenplaats Delfzijl te belichten. Hij maakt hiervoor ook gebruik van reisbeschrijvingen uit de 18e en 19e eeuw.

Muziek

Er is genoeg muziek tijdens de Oostzeedagen, zoals op 17 en 18 december met het Kielzog Koorschool uit Hoogezand. Zij brengen kerstliederen ten gehore in de Grote Kerk van Veendam. Op 18 december is er ook muziek te horen in het Huis voor de Kunst tijdens De ster van Huygens, het Huygens duo. De ochtend is een ode aan Huygens – de wis-, natuur- en sterrenkundige – en zijn geliefde, Suzanna van Baerle.

Reis Gdansk

In het kader van de Oostzeedagen wordt er ook een reis naar Gdansk georganiseerd van 9 tot en met 12 december. Naast de Kerstmarkt wordt natuurlijk het Nationale Museum van Gdansk bezocht, met het bekende drieluik Het laatste oordeel van Hans Memling en het Solidariteit Museum ter herinnering aan Lech Walesa.

Deel deze pagina