Zeventig belangrijkste werken LaChapelle in Groninger Museum

Zeventig belangrijkste werken LaChapelle in Groninger Museum

In het Groninger Museum is momenteel een grote expositie te zien van de Amerikaanse kunstenaar David LaChapelle. Het gaat om de eerste solotentoonstelling van LaChapelle in Nederland.

De expositie toont ruim zeventig belangrijke werken die verschillende genres uit het indrukwekkende oeuvre van de kunstenaar belichten. Het gaat om portretten, maar ook om stillevens en landschappen. Ook LaChapelles nieuwste serie, New World, maakt deel uit van de tentoonstelling. Hierin probeert LaChapelles het onfotografeerbare te fotograferen in een dramatische zoektocht naar het paradijs.

Een van de pronkstukken van de monumentale tentoonstelling is volgens het museum de serie The Deluge, die voor LaChapelle het begin markeerde van een persoonlijke renaissance. Geïnspireerd door een bezoek aan de Sixtijnse Kapel in 2006 ging de kunstenaar zich, in plaats van op werken in opdracht, weer richten op het overbrengen van zijn eigen intuïtieve visie. Het gelijknamige (zeven meter brede) titelstuk van de serie The Deluge brengt Michelangelo’s werk tot leven in de moderne tijd.

 

David LaChapelle (Hartford, Connecticut, 1963) begon zijn carrière met exposeren in galeries in New York. In 1984 werd hij door Andy Warhol gevraagd om foto's maken voor zijn tijdschrift Interview. Met zijn vernieuwende aanpak maakte de kunstenaar naam als een van de meest invloedrijke levende fotografen ter wereld. Zijn opvallende portretten, toneel- en filmwerk waarin rollen weggelegd zijn voor beroemdheden en cultuur, zijn uitgegroeid tot archetypische symbolen van het Amerika van de 21ste eeuw.

De tentoonstelling LaChapelle: Good News For Modern Man is te zien tot en met 28 oktober.

www.groningermuseum.nl

 

Deel deze pagina