Groningen Studentenstad

Groningen is de jongste stad van Nederland, dit komt door het grote aantal studenten dat hier woont. In totaal studeren in Groningen meer dan 50.000 studenten in het Hoger en Wetenschappelijk onderwijs.


Uitgaansleven

Door het grote aantal jongeren dat studeert aan de universiteit of hogeschool heeft Groningen een geheel eigen energie. Niet alleen geven ze de stad een economische impuls, ze zorgen voor een bruisend uitgaansleven. De cafés en clubs, met name op de Grote Markt en in de Poelestraat, zijn erg populair bij de studenten. De sluitingstijd in Groningen is niet vastgelegd, dus er kan tot in de vroege uurtjes worden gestapt.

Veel, erg veel studenten!

Aan de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit studeren nu ruim 50.000 studenten. Zij hebben hier de keuze uit honderdvijfenzeventig studierichtingen. De Hanzehogeschool is de grootste HBO-instelling in het noorden van het land. Studenten uit binnen- en buitenland studeren aan ruim zeventig opleidingen. Er zijn opleidingen voor vrijwel alle vakgebieden. Aan de Rijksuniversiteit kunnen de studenten kiezen uit negen faculteiten, gehuisvest in 150 gebouwen, verspreid over de hele stad en omgeving. De Rijksuniversiteit is de derde universiteit van Nederland na Amsterdam en Utrecht.


KEI-week

In het begin van het studiejaar overspoelen duizenden eerstejaars de binnenstad van Groningen. Tijdens de KEI-week leren ze de stad kennen: (sport)verenigingen, evenementen, culturele instanties, politieke partijen: heel Groningen presenteert zich voor de nieuwe bewoners van de stad.
 

Beroemde alumni

De meeste beroemde alumni van de Rijksuniversiteit Groningen zijn ware pioniers: Aletta Jacobs, Wim Duisenberg en Wubbo Ockels. Respectievelijk de eerste vrouwelijke student in ons land, de eerste president van de Europese Centrale bank en de eerste Nederlandse ruimtevaarder!


Universiteitsmuseum

Het Universiteitsmuseum heeft een collectie van instrumenten en objecten die gebruikt zijn aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het gaat om materialen voor geneeskunde, natuurkunde, biologie en psychologie. Er zijn mineralen en fossielen te vinden, maar ook prenten en kostuums. Naast de museale collecties beheert het Universiteitsmuseum diverse andere collecties zoals de portrettengalerij van hoogleraren van de universiteit.


City of Talent

Het Akkoord van Groningen is een samenwerkingsverband Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen, het Universitair Medisch Centrum, en de gemeente Groningen om de stad als dé kennis- en innovatiestad van Noord- Nederland verder ontwikkelen en alumni voor Groningen te behouden.

Student en politiek

De politieke partij Student en Stad vertegenwoordigt de studenten in het bestuur van de stad en verdedigt de belangen van jongeren in Groningen. Een goede manier van samenleven tussen student en ‘Stadjer’ staat hoog op de agenda.

Deel deze pagina