Bezienswaardig Erfgoed

Groningen is trots op haar historie en het erfgoed wordt, zowel in de stad als in de provincie, gekoesterd. De borgen, kloosters, kerken, herenboerderijen, molens en hofjes nemen de bezoeker terug in de tijd.


De Stad

De Stad

Al meer dan 500 jaar steekt de Martinitoren hoog boven de stad uit. De huidige toren is de derde die gebouwd is en is 97 meter hoog en kan, met en zonder begeleiding worden beklommen voor een wijds uitzicht over de stad en, bij helder weer, de provincie.

Het Groningse Hoofdstation

Het Groningse Hoofdstation is door de reizigers verkozen tot een van de mooiste van Europa. Het Goudkantoor werd in 1635 is dit het laatste gebouw in Groningen dat in renaissancistische stijl is gebouwd. De stad Groningen heeft ruim dertig hofjes: oases van rust midden in de drukte van de stad. Hier heeft de tijd geen grip op gehad. Oorspronkelijk boden de kleine huisjes onderdak aan pelgrims, armen, zieken en ouden van dagen. Ze worden nog steeds bewoond.

Het Prinsenhof

Het Prinsenhof, oorspronkelijk een klooster, is indrukwekkende complex aan het Martinikerkhof. Achter het Prinsenhof ligt de Prinsentuin. In deze renaissancetuin bestaat uit een rozen- en kruidentuin en een theeschenkerij. Groningen was een Hanzestad, dit is te zien aan de vele pakhuizen die in en om de binnenstad bewaard zijn gebleven. Bij de Hoge der A bevond zich vroeger de haven van Groningen, hier zijn veel van deze mooie historische pakhuizen te zien.

Provincie

Provincie

Van de circa 180 borgen die Groningen ooit kende zijn er 16 over. De vier bekendste borgen zijn de Fraeylemaborg in Slochteren, de Menkemaborg in Uithuizen, Landgoed Nienoord in Leek en de borg Verhildersum in Leens. Deze borgen hebben nu een museumfunctie.

In de provincie zijn 84 molens waarvan de oudste uit 1763 dateert. Klooster Ter Apel is nu een museum. Van het klooster in Aduard is alleen de ziekenzaal overgebleven. Het bijbehorende museum toont de geschiedenis van de Sint Bernardusabdij, het klooster dat tussen de 12de en 16de eeuw beroemd was in heel Europa. De oudste kerken in Groningen zijn in de 12de en 13de eeuw gebouwd. In de kerken zijn vaak oude orgels te vinden, sommige muur- en plafondschilderingen zijn bewaard gebleven de kerkhoven geven een schat aan historische informatie.

Bourtange

Het vestingsstadje Bourtange is weer volledig in oorspronkelijk staat teruggebracht. In het stadje zijn verschillende musea winkeltjes en restaurant. Oudeschans is verrassend dorpje, midden in de polders vol typische Groningse monumentale boerderijen van het Oldambt. De vesting Nieuweschans werd in 1628 gebouwd. Het dorp heeft nog veel kenmerken uit die tijd.

Amsterdamse School

Amsterdamse School

Verspreid over de provincie Groningen bevinden zich panden gebouwd in de Amsterdamse School-stijl. De panden zijn gebouwd in de jaren '20 en '30 van de twintigste eeuw en geven stuk voor stuk blijk van stijlbewust Groningen. Buiten de stad Amsterdam heeft deze bouwstijl nergens zo'n grote navolging gekend als in de stad en de provincie Groningen.

Deel deze pagina