Het Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

Het afsluiten van de Lauwerszee in 1969 creëerde een van de mooiste natuurgebieden van Nederland, het Nationaal Park Lauwersmeer. Bezoek ook de pagina lauwersmeer.groningen.nl voor meer informatie.


Een paradijs voor watersport liefhebbers

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor watersportliefhebbers: zeilen, kanoën, surfen, kitesurfen, zwemmen, alles is mogelijk in dit ongerepte gebied. En voor iedereen is ruimte. De boot aanleggen kan in een van de vier jachthavens grenzend aan het Lauwersmeer: het Lunegat, in Dokkumer Nieuwe Zijlen, de jachthavens in Oostmahorn of Zoutkamp, of de haven bij Lauwersoog. Het meer heeft verschillende recreatiesteigers en in het midden een paar kleine eilandjes, waar de bootliefhebber aan kan leggen.

Activiteitencentrum Lauwersnest is een ideaal startpunt om het Nationaal Park Lauwersmeer te gaan verkennen. Het is ook een prima plek om enkele uren te vertoeven. Zowel binnen in het activiteitencentrum als in de directe omgeving is van alles te zien en te beleven. En er worden tal van activiteiten georganiseerd, voor jong en oud.


Wandelen en fietsen

Langs het meer is een uitgebreid net aan wandel- en fietspaden uitgelegd. De tien rondwandelingen die Staatsbosbeheer heeft uitgezet variëren van 2 tot 7,5 kilometer en sommige ervan zijn toegankelijk voor rolstoelen. Er zijn prima wandel- en fietskaarten, zoals de route het 'Rondje Lauwersmeer', van 45 kilometer. Maar er zijn ook voldoende mogelijkheden voor een kortere route.


Kiek over Diek: Fietsen langs unieke natuurgebieden

Voor de route Kiek over Diek is een fietspad aangelegd langs de Groninger Waddenkust. De fietsroute verbindt twee unieke natuurgebieden met elkaar, het Lauwersmeer en de Dollard. Fietsend over de kruin van de dijk, beleeft de fietser het landschap vanuit de hoogte en kan volop genieten van het landschap en de natuur. Met aan de ene kant de Waddenzee (UNESCO Werelderfgoed) en aan de andere kant de aardappel-, graan- en koolzaadvelden. Ook langs de route binnendijks en buitendijks valt er veel te zien en te beleven. Zoals de historische sluis in Noordpolderzijl tot de kwelders nabij de Westpolder.


Dark Sky Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer is begin oktober door de International Dark Sky Association (IDA) officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien.


Zwemmen

Er zijn verschillende stranden rondom de oevers van het Lauwersmeer waar recreantien heerlijk kunnen zwemmen. Er zijn voldoende faciliteiten in de directe omgeving. Ook buiten de zomer om kun je hier goed uitwaaien.


Zoutkamp

De vissersplaats Zoutkamp raakte door het afsluiten van de Lauwerszee verstoken van een directe verbinding met de Waddenzee. Maar Zoutkamp is nog steeds een vissersdorp. Dit wordt jaarlijks, op tweede pinksterdag, gevierd met de drukbezochte traditionele Vlaggetjesdag.


Reitdiep

Het Reitdiep loopt vanaf de stad Groningen naar Zoutkamp aan het Lauwersmeer. De sterk meanderende rivier de Hunze (nu Reitdiep) behoort tot de oudste cultuurlandschappen van Europa. Langs het Reitdiep zijn verschillende mooie wandel- en fietsroutes te vinden.


Schiermonnikoog

Vanuit Lauwersoog vertrekt de boot naar Schiermonnikoog. Het grootste deel van dit Waddeneiland is Nationaal Park. Op Schiermonnikoog vind je rust en ruimte. Je kunt er heerlijk fietsen, wandelen, uitwaaien op het uitgestrekte Noordzeestrand of zwemmen in zee. In het dorp staat het beroemde en sfeervolle Hotel van der Werf. De jachthaven is een getijdehaven en, afhankelijk van de boot, twee uur voor en twee uur na hoogwater te bereiken.


HIP (Het Informatie Paviljoen Lauwersoog)

Het HIP (Het Informatie Paviljoen Lauwersoog). Informatie voor bezoekers over o.a. de visserij, de haven, het waddenerfgoed, het Nationaal Park Lauwersmeer, de ontwikkelingen op Lauwersoog (Proloog) en informatie over recreatie, toerisme en culturele activiteiten in het gebied.
Door modulaire opbouw kan het HIP gebouw worden verplaatst en weer op andere manieren worden samengesteld. Materialen zijn zoveel mogelijk niet verlijmd en kunnen daardoor eenvoudig worden hergebruikt. De ontwerper van het gebouw is Jeroen van Mechelen.

Locatie HIP: Haven 6, Lauwersoog.

Openingstijden: 
Oktober t/m maart
Zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
April t/m juni
Woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Juli, augustus en september
De hele week geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Deel deze pagina