Borgen

Fraeylemaborg

Als je op bezoek gaat bij de Fraeylemaborg, ga dan niet meteen het gebouw in, maar loop door tot achterin de tuin. Er staan follies op het terrein; gekke gebouwtjes zonder praktisch nut. Het landgoed is een fijne plek om te wandelen. De borg zelf is van oorsprong middeleeuws. De huidige vorm stamt uit 1781. De zalen en het pleisterwerk zijn helemaal volgens de mode van die tijd: de stijl van Lodewijk XVI. In het oude koetshuis zit een museumwinkel en expositieruimten. En in het schathuis kun je terecht voor een kopje koffie.

Lees meer

Menkemaborg

Hoe de Groningse adel leefde in de 17de en 18de eeuw, is tastbaar tijdens een bezoek aan de Menkemaborg in Uithuizen. Het interieur is nog precies als toen. In de 14de eeuw was het nog slechts een huis van steen, maar door de eeuwen heen groeide de borg uit tot de huidige barokke pracht. Ook de tussen de grachten liggende tuinen zijn nog bijna net zo als in de 18de eeuw. De rozentunnel bloeit prachtig in juli. In het grote doolhof kun je heerlijk dwalen. Toch was deze tuin niet alleen voor de mooi: ook mensen van adel moeten gewoon eten. In het fruithof staan verschillende oude fruitrassen. Achter het schathuis, de voormalige boerderij naast de borg, ligt de grote moestuin.

Lees meer

Nienoord

Nienoord is een vreemde borg in de bijt. Van oorsprong is het geen steenhuis maar een veenborg, gesticht door Wigbold van Ewsum in 1525. Vanuit de borg ontgint hij de omliggende veengronden. De borg krijgt het vaak zwaar te verduren. En niet alleen door weer, wind en oorlog. Expres of niet: jonker Ferdinand Folef van Inn - Und Knyphausen steekt in 1846 de bovenverdieping in brand. Een paar jaar later gaan ook de orangerie en het koetshuis in vlammen op. “Dat moet die dolle jonker wel gedaan hebben”, zo gaat het verhaal. Sinds 1958 is het Nationaal Rijtuigmuseum gevestigd in de borg. In de tuin staat de Schelpengrot: een tuinkoepel die van binnen volledig bekleed is met een mozaïek van schelpen. En op het landgoed kun je je vermaken in het hertenkamp, het zwembad en Familiepark Landgoed Nienoord. Een aanrader voor kinderen dus.

Lees meer

Landgoed Borg Verhildersum

Voor een 19de-eeuwse sfeer ga je naar Landgoed Borg Verhildersum in Leens. Ook deze borg begon als steenhuis. Al lopend over het landgoed kom je langs allerlei oude gebouwtjes, zoals het koetshuis en een arbeidershuisje. Elk gebouw had vroeger zijn eigen naam en functie. Borg Verhildersum stond en staat bovendien midden in het boerenleven. In en rond de museumboerderij ontdek je hoe de adel hier samenleefde met de boeren en de arbeiders, van zaai tot oogst. De streekmarkt op elke derde zaterdag van de maand verweeft dit verleden heel toepasselijk (en smakelijk) met het heden.

Lees meer

Wedderborg

Als je naar de Wedderborg gaat, zie je meteen dat dit vroeger een ‘echt’ kasteel moet zijn geweest. De borg heeft menig oorlog doorstaan. Rond het huis staat in de vijftiende en zestiende eeuw een ringmuur met hoge verdedigingstorens. Eeuwenlang is de Wedderborg de zetel van de Heren van Westerwolde. In 1619 wordt het eigendom van de stad Groningen. De stad wil de borg in 1829 laten slopen. Gelukkig gaat dat niet door. Notaris Arnold Hendrik Koning koopt de borg en besluit deze op te knappen om er te gaan wonen. De familie Koning blijft tot 1955 eigenaar. Tegenwoordig doet de borg dienst als bijzonder vakantieverblijf voor kinderen en jongeren. Ook ‘grote kinderen’ mogen er logeren. Voor hen zijn er twee luxe erfgoedlogieskamers. Wandelen kan in de mooie tuinen van de borg.

Lees meer

Meer borgen

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je meer borgen bezoeken? Op groningerborgen.nl vind je ze allemaal. 

 

Ontdek ook