Expositie in Borg Verhilderum over vroegere bewoners

dinsdag 23 april 2013

Expositie in Borg Verhilderum over vroegere bewoners

In het Koetshuis en de Borg van Landgoed Borg Verhildersum te Leens is tot en met 15 september de expositie ‘De terugkomst van de bewoners’ te zien. Een tentoonstelling over de vroegere, welgestelde bewoners, die borg gebruikten als zomerhuis.

De vroegere families die de borg bewoonden - de Onsta’s, de Tjarda Van Starkenborghs, de Van Bolhuis’ en de Frima’s - trokken elke lente weer vanuit de stad Groningen naar hun zomerhuis in Leens. Zilver, porselein, de mooie lakens, alles werd ingepakt in grote koffers en kisten en op de koetsen vast gezet. En natuurlijk op de plaats van bestemming weer uitgeladen.

De expositie laat voorwerpen en verhalen van de vroegere bewoners zien, die luxe en overdadigheid weerspiegelen.

De tentoonstelling is samengesteld na uitgebreid onderzoek naar de borg en zijn bewoners en vertelt het verhaal van de Groninger elite door de eeuwen heen: veldslagen, huwelijken, overdadige banketten en de heerlijke zomers op het platteland.

In Grand Café ’t Schathuys kunnen bezoekers genieten van huidige bewoners uit de regio: René Kuipers heeft excellente boeren geportretteerd en Rein Halbersma presenteert zijn landschapsschilderingen.

www.verhildersum.nl

Deel deze pagina