Groningen één van aantrekkelijkste binnensteden van Nederland, aldus onderzoek

donderdag 04 oktober 2018

Groningen één van aantrekkelijkste binnensteden van Nederland, aldus onderzoek

Groningen scoort samen met steden als Breda,’s-Hertogenbosch en Zwolle het hoogst op een zogenaamde Attractiviteitsmatrix. Dat is een nieuw meetinstrument met behulp van GSM data voor de aantrekkingskracht van steden in Nederland. Dát Groningen zo goed scoort is te danken aan de historische binnenstad, in combinatie met een divers aanbod aan winkels, horeca, cultuur en activiteiten én een bovenregionale verzorgingsfunctie. Dat meldt de website van het bedrijf BRO, een adviesorganisatie voor ruimtelijke ordening, economie en milieu.

Met behulp van GSM data is het mogelijk om de attractiviteit van binnensteden objectief in beeld te brengen, zo meldt BRO. Met behulp van deze data is door BRO in samenwerking met Zicht op Data en Mezuro onderzoek uitgevoerd naar de belevingswaarde van binnensteden. Deze waarde is vastgelegd in de Attractiviteitsmatrix. Grote historische binnensteden zoals Breda, Groningen, ’s-Hertogenbosch en Zwolle, met een divers aanbod aan winkels, horeca, cultuur en activiteiten én een bovenregionale verzorgingsfunctie, scoren het hoogst in de Attractiviteitsmatrix, zo stelt het bureau.

Hier verblijven bezoekers het langst en de bezoekersproductiviteit ligt hoog. Belangrijkste verklaring is dat deze steden worden bezocht voor ‘een dagje uit’, waardoor men bereid is verder te reizen. De steden zijn vaak de enige grote binnenstad in de omgeving, wat een sterke concurrentiepositie betekent.

Klik hier voor het volledige onderzoek!

Deel deze pagina