Groningen en Haren behoren nu ook tot ‘Geopark De Hondsrug’

woensdag 30 september 2015

Groningen en Haren behoren nu ook tot ‘Geopark De Hondsrug’

Twee jaar geleden kreeg het Hondsruggebied de status van Geopark, een door UNESCO gewaardeerd geologisch gebied. Daarmee is het het eerste Geopark in ons land.

Geopark de Hondsrug vertelt het verhaal van het landschap van Oost-Drenthe. Hoe 150.000 jaar geleden een onvoorstelbare  ijsmassa alles platwalste wat op zijn weg kwam. Hoe ijs en smeltwater het gebied tussen Groningen en Coevorden kneedden en boetseerden tot heuvelruggen en beekdalen. Toen al het ijs gesmolten was, lagen er vier kaarsrechte keileemruggen door het Drents-Groningse landschap. Een uniek geologisch verschijnsel dat het Hondsruggebied tot Geopark maakte.

Dat Groningen en Haren nu ook deel uitmaken van het Geopark is volgens wethouder Joost van Keulen van de gemeente Groningen niet meer dan logisch. “Iedereen die de 4Mijl van Groningen wel eens heeft gelopen, weet dat het laatste stuk in de Herestraat richting Grote Markt het meest pijn doet. Midden in de stad voel je de Hondsrug dan letterlijk in de kuiten. Het is goed dat deze laatste ontbrekende schakel nu ook deel uitmaakt van het Geopark.”

Er zijn verschillende expedities samengesteld die meer vertellen over het ontstaan van de Hondsrug en de sporen die er nog te zien zijn.

www.geoparkdehondsrug.nl

Deel deze pagina