Jaarprogramma Groninger Museum is rond

donderdag 21 december 2017

Jaarprogramma Groninger Museum is rond

Met de wereldberoemde werken van fotograaf David LaChapelle, de sensationele glaskunst van Dale Chihuly en de schilderijen van De Ploeg lijkt het Groninger Museum een extravert en kleurrijk jaar tegemoet te gaan. Dat blijkt althans uit het jaarprogramma van 2018 van het museum. 

Nu al is er de expositie ‘De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner’ die nog tot en met 6 mei te zien is. Het gaat om de eerste grensoverschrijdende tentoonstelling van landschapschilderkunst uit Noord-Europa. Dramatische landschappen met woeste zeeën, imposante bergen en vulkaanuitbarstingen wisselen elkaar af met stille maannachten en serene velden waar de eenzame passant tot rust komt.

Vanaf 21 april toont het Groninger Museum werk van de wereldberoemde fotograaf David LaChapelle. Deze eerste grote solotentoonstelling in Nederland belicht met ruim 70 werken het monumentale oeuvre van de kunstenaar, van stillevens en landschappen tot portretten. Ook introduceert dit overzicht LaChapelles nieuwste serie New World, waarin hij het onfotografeerbare probeert te fotograferen, in een zoektocht naar het paradijs.

Het is in 2018 honderd jaar geleden dat de kunstkring De Ploeg werd opgericht en dat is natuurlijk een tentoonstelling waard. De grote overzichtstentoonstelling ‘Avant-garde in Groningen’ is te zien vanaf 26 mei. De typische ‘Ploegschilderijen’ zijn populairder dan ooit. Met uitgesproken expressionistische kleuren brengen ze het karakteristieke boerenlandschap, het portret en de stad tot leven.

Van 15 september tot en met 28 oktober ‘wonen’ Hella en Freek de Jonge tijdelijk in het Groninger Museum. Deze tentoonstelling vertelt hun verhaal aan de hand van hun kunstcollectie en persoonlijke eigendommen als kostuums, keramieken, foto’s, filmbeelden en niet eerder vertoonde fragmenten over hun activiteiten in Groningen.

Volgend jaar winter – vanaf 8 december – staat het museum in het teken van de sensationele glaskunst van Dale Chihuly. De tentoonstelling is speciaal voor het museum samengesteld en is opgebouwd uit 16 installaties, zowel binnen als buiten het museum. De expositie biedt daarmee een compleet overzicht van alle hoogtepunten uit het oeuvre van Dale Chihuly en toont hiermee respect voor een eeuwenoud maar nog steeds actueel ambacht.

Deel deze pagina