(Moving) Mesdag centraal in Groningen

dinsdag 08 december 2015

(Moving) Mesdag centraal in Groningen

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de in Groningen geboren schilder H.W. Mesdag overleed. En dat gaat in zijn geboortestad niet onopgemerkt voorbij.

Zo verrijst op het Waagplein een digitale variant van het meesterwerk Panorama Mesdag: Moving Mesdag. Moving Mesdag bestaat uit veertien gebogen beeldschermen die samen een digitaal panorama vormen. De bezoeker staat in het midden en ziet het Scheveningen van 1880 in vier jaargetijden aan zich voorbij trekken. Het kunstwerk is 14 meter hoog en heeft een omvang van 120 meter. Moving Mesdag staat van 19 tot en met 28 december op het Waagplein.

De schilder wordt komende tijd op meerdere manieren geëerd. Zo besteedt het Noordelijk Scheepvaartmuseum aandacht aan de schilder met de expositie ‘Het Groningen van Mesdag en Israëls’. De tentoonstelling toont werken van H.W. Mesdag en schenkt aandacht aan zijn band met de stad Groningen. Daarnaast zijn er werken van zijn tijdgenoten (broer) Taco Mesdag en zijn goede vriend Josef Israëls te zien. Ook het kleinste werkje van Mesdag, dat dit jaar pas ontdekt werd, maakt deel uit van de expositie. Deze aquarel uit 1854 is slechts 5,4 x 2,9 centimeter groot en toont een rivierlandschap. In de tentoonstelling is eveneens aandacht voor de Groningse Schilderswijk, de wijk die is vernoemd naar de beroemde kunstenaars.

In de Fraeylemaborg in Slochteren staan de vrouw van Mesdag, Steintje, en haar neef centraal. Net als de grote meester Hendrik Willem Mesdag waren zij succesvol schilders.

De Verhalen van Groningen organiseert in dit kader weer speciale bustochten, naar de exposities in het Noordelijk Scheepvaartmuseum en de Fraeylemaburg. De deelnemers vertrekken in een oldtimerbus vergezeld door gids. Aanmelden voor de busritten kan hier. Daarnaast organiseert de VVV een Mesdagwandeling door de binnenstad van Groningen; de wandeling door De Verhalen van Groningen voert langs plekken die belangrijk voor de schilder zijn geweest en duurt ongeveer 1,5 uur.

Overzicht van alle activiteiten: toerisme.groningen.nl/mesdag
Aanmelden voor de busritten: deverhalenvangroningen.nl/inschrijven-busritten

Foto's: Frank van Beek en CONSPIRACYSINC

Deel deze pagina