'Niederlande Groningen Festival' op Hafengeburtstag

zaterdag 21 februari 2015

'Niederlande Groningen Festival' op Hafengeburtstag

Groningen presenteert zich uitgebreid op de Hafengeburtstag in Hamburg, het grootste maritieme feest ter wereld. Groningen is door Hamburg gevraagd partnerstad te zijn en organiseert tijdens het evenement het ‘Niederlande Groningen Festival’. De Hafengeburtsdag trekt jaarijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers.

Het ‘Niederlande Groningen Festival’ speelt zich af op de Kehrwiederspitze, de punt van het beroemde pakhuizeneiland in de Elbe: Speicherstadt. De precieze programmering voor dit festival is nog niet helemaal rond, maar krijgt inmiddels wel steeds meer vorm. Duidelijk is dat Noord-Nederlandse bedrijven en instellingen hun specialiteiten zullen presenteren in speciaal voor dit doel omgebouwde zeecontainers.

Ook de culturele sector zal goed vertegenwoordigd zijn. In de centrale tent, die door studenten van Academie Minerva wordt ingericht, kunnen bezoekers op een interactieve manier kennismaken met Noord-Nederland. Op het podium treden verschillende artiesten op.

Maar ook op andere plekken in Hamburg zal Noord-Nederland zich manifesteren, met het programma ‘Groningen aan de Elbe’. Dat gebeurt voor een langere periode dan tijdens de havenfestiviteiten alleen. Zo zijn er uitwisselingen van kunst tussen Nederlandse en Hamburgse musea en ook komt er een foto-expositie.

Hafengeburtstag is niet zo maar een feestje, maar het grootste havenfeest ter wereld. Driehonderd schepen liggen aangemeerd of doen de haven aan. Indrukwekkende cruiseschepen, tallships, marinevaartuigen, sleepboten en heel veel pleziervaartuigen bepalen het havenbeeld. Anderhalf miljoen bezoekers genieten van het spektakel op het water, van de terrasjes, markten, muziek en activiteiten langs de kades. Wie er niet bij kan zijn, kijkt tv, want de Hafengeburtstag wordt ook live uitgezonden. En dat allemaal dankzij het feit dat keizer Friedrich Barbarossa de stad op 8 mei 1189 havenrechten schonk.

www.hh2015.groningen.nl

Deel deze pagina