Nieuw prozafestival in Groningen: Het Grote Gebeuren

woensdag 28 oktober 2009

Nieuw prozafestival in Groningen: Het Grote Gebeuren
De stad Groningen heeft het jarenlang zonder prozafestival moeten doen maar in het weekend van zaterdag 31 oktober en zondag 1 november komt daar verandering in. Dan vindt in Groningen de eerste editie van festival Het Grote Gebeuren plaats.

Het festival gaat van start in de Bibliotheek met de Grote Gebeuren Boekenmarkt waarbij het vooral gaat om boeken die niet zo prominent in de boekhandel liggen. Daar wordt door een deskundige jury de winnaar van het Beste Groninger Boek bekend gemaakt. Er is de eerste keer overvloedig ingezonden. Ook is er een jongerenprogramma, over zogenoemde slash-boeken. Slash-boeken zijn boeken van bekende schrijvers geschreven op basis van het waargebeurde levensverhaal van een bijzondere jongere.

's Avonds is er in Het Paleis het onderdeel De schrijvers live waar 'engagement in de literatuur' het hoofdthema is. De auteurs Thomas Rosenboom, Coen Peppelenbos, Kristien Hemmerechts en Esther Gerritsen vertellen over hun literaire voorbeelden en inspiratiebronnen, of die geëngageerd waren of juist helemaal niet en natuurlijk zullen ze lezen uit eigen werk.

Op zondagmiddag vindt er in het Paleis een debat plaats met als thema: Is een goede roman een geëngageerde roman? De discussie over het thema literair engagement is opnieuw aangezwengeld door letterkundige Thomas Vaessens in zijn boek De revanche van de roman. Hij zal dan ook bij het debat aanwezig zijn waarbij hij in discussie zal gaan met de schrijvers/publicisten Bas Heijne en Stine Jensen. Voorzitter is Groene-hoofdredacteur Xandra Schutte.
 

www.letterenstad.nl

Deel deze pagina