Opening bijzondere archeologie tentoonstelling door wethouder Frank de Vries

donderdag 12 januari 2012

Opening bijzondere archeologie tentoonstelling door wethouder Frank de Vries

Van 10 januari t/m 6 februari 2012 zijn archeologische vondsten uit de binnenstad te zien op wel heel bijzondere plekken. Dit keer niet in musea, maar in winkels en horecagelegenheden van de binnenstad oost. Geëxposeerde items zijn onder andere kleding, speelgoed, muziekinstrumenten en huishoudelijke gebruiksvoorwerpen, alles uit verschillende tijdperken. Het oudste stuk is een stenen bijl uit het jaar 2500 voor Christus. De expositie wordt op maandag 9 januari officieel geopend door Wethouder Frank de Vries.

Al tientallen jaren vinden stadsarcheologen bijzondere vondsten op bouwplaatsen in de binnenstad. Deze vondsten liggen meestal in de gemeentelijke depots. In het kader van het programma ‘Groningen vernieuwt’ worden deze tentoongesteld bij negentien ondernemers in de binnenstad oost. Winkelend publiek kan de vondsten gratis bekijken. Als het ware in de winkels waar ze eeuwen geleden ook werden aangeboden. Vilten hoeden uit de 16e eeuw tussen outfits van nu; 400 jaar oude borden in een broodjeswinkel; een stoel uit de 11e eeuw naast designmeubels in een woonwinkel of een schaar uit 1580 bij een kapper. Ook serveert een deelnemende horeca ondernemer een speciaal Middeleeuws menu.

Gratis routekaart
De tentoonstelling is te bekijken via een route langs deelnemende binnenstadsondernemers. De routekaar is gratis af te halen bij het nieuwe VVV kantoor en het Informatiecentrum op de Grote Markt en te downloaden van de website www.groningenvernieuwt.nl. De route gaat langs de Poelestraat de Nieuweweg en de Sint Jansstraat.

Groningen vernieuwt
Onder de noemer 'Groningen vernieuwt' werkt Groningen aan een aantrekkelijke binnenstad. Tot 2017 staat er veel te gebeuren: de bouw van het Groninger Forum, de reconstructie van de Oostwand, de oplevering van het Damsterdiep en de aanleg van de RegioTram. Marketing Groningen, Groningen City Club en Gemeente Groningen willen dat een bezoek aan de binnenstad tijdens de bouwperiode aangenaam blijft en ontwikkelen daarom een gastvrijheidsprogramma. Voor de expositie ‘De Verborgen Schatten van Groningen werken deze drie partijen samen met studenten van de Hanzehogeschool Groningen. Het idee voor deze expositie komt van de winkeliers uit de Poelestraat.

Voor meer informatie over het Groningen vernieuwt programma, zie www.groningenvernieuwt.nl
 

Deel deze pagina