Stad & Universiteit: nieuwe stadswandeling door Groningen

donderdag 30 augustus 2018

Stad & Universiteit: nieuwe stadswandeling door Groningen

Groningen is een nieuwe stadswandeling rijker: Stad & Universiteit. Zoals de naam al doet vermoeden, staan in de wandeling de geschiedenis van de Rijksuniversiteit en het academische leven in Groningen centraal.

Groningen is een echte universiteitsstad. De geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat terug tot 1614. Daarmee is de RUG de op één-na-oudste universiteit van Nederland. In de afgelopen eeuwen heeft de universiteit talloze talenten voortgebracht: van de eerste vrouwelijke student in Nederland en de eerste Nederlandse ruimtevaarder tot Nobelprijswinnaars en internationale hoogwaardigheidsbekleders.

Wandelroute
De universiteit en het academische leven hebben een grote invloed gehad op de geschiedenis en het straatbeeld van de stad Groningen. Om dit zichtbaar te maken, hebben de Rijksuniversiteit Groningen en De Verhalen van Groningen de wandeling ‘Stad & Universiteit’ ontwikkeld. Deze wandelroute voert langs bijzondere locaties in de binnenstad die herinneren aan gedenkwaardige hoogleraren of studenten die aan de RUG verbonden zijn geweest. De wandeling van ongeveer zes kilometer voert je door de geschiedenis van de RUG én langs de highlights van Groningen.

Routeboekje 
De route is te wandelen aan de hand van een routeboekje, dat in het Nederlands en Engels beschikbaar is. Het routeboekje is voor €1,50 te koop bij de VVV Groningen en bij de I Shop van de universiteit.

Portretten
Bij de wandeling is ook een portrettengalerij. Op de tweede verdieping van het trappenhuis van de universiteitsbibliotheek staan portretten van de hoogleraren en studenten die een rol spelen in de wandeling. Uitgebreidere verhalen over deze bijzondere personen uit het Groninger academische leven zijn te vinden op www.deverhalenvangroningen.nl.

De wandelroute en expositie zijn mogelijk gemaakt door steun van het Representatiefonds van de RUG en met medewerking van de Groninger Archieven, de Universiteitsbibliotheek en het Universiteitsmuseum.

Deel deze pagina