Uiteenlopende exposities in het Groninger Museum

dinsdag 23 juli 2013

Uiteenlopende exposities in het Groninger Museum

In het Groninger Museum zijn altijd een aantal tentoonstellingen tegelijkertijd te zien. Zo ook deze zomer, waarbij het dan ook nog eens gaat om zeer uiteenlopende exposities: ‘FUCK OFF part II’, ‘Vrouwen van de revolutie. Rusland 1907-1934’ en ‘Capita Selecta’.

‘FUCK OFF part II’ is nog tot en met 17 november te bekijken. In 2000 maakten Ai Weiwei & Feng Boyi de tentoonstelling FUCK OFF. De tentoonstelling bevatte rauwe en controversiële werken van jonge Chinese kunstenaars. De kritieken uit de media waren lovend en de controversiële tentoonstelling wordt nu nog steeds gezien als zeer invloedrijk. De tentoonstelling FUCK OFF part II gaat over het China na de millenniumwisseling, een periode van grote veranderingen. Het accent ligt op de individuele en onafhankelijke manier waarop kunstenaars omgaan met de sociale, culturele en politieke situatie in China en op het individu ten opzichte van de globalisering.

‘Vrouwen van de revolutie. Rusland 1907-1934’ toont zo’n veertig schilderijen, gemaakt door vrouwelijke, Russische kunstenaars in de periode 1907-1934. Het gaat om werk van onder meer Natalia Goncharova en Anna Leporskaya. De expositie laat zien hoe een grote groep vrouwen, voor het eerst in de kunstgeschiedenis, een plek in het publieke domein innam. Ze verworven daarmee gelijke rechten en eenzelfde status als mannen.

Bij de expositie ‘Capita Selecta’ gaat het om een selectie van werken uit de eigen collectie van het museum. Er worden meerdere genres door en naast elkaar getoond: hedendaagse fotografie en design naast sterren uit de internationale kunstwereld. Het gaat niet om een chronologisch verhaal maar om een verrassend spel van overeenkomst en contrast, van traditie en vernieuwing, van provocatie en verstilling. Er wordt werk getoond van Jake & Dinos Chapman, Marga Weimans, Andy Warhol en Marc Quinn. Ook is er aandacht voor fotografie van Anton Corbijn, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin en Blommers & Schumm. De expositie is te zien tot en met 22 september.

www.groningermuseum.nl
 

Deel deze pagina