Veel bezoek voor Groningse musea in 2015

vrijdag 12 februari 2016

Veel bezoek voor Groningse musea in 2015

Er is onverminderd veel belangstelling voor de musea in Groningen. De goede resultaten zijn ondermeer te danken aan interessante tentoonstellingen of aan bijzondere evenementen die werden georganiseerd, zoals rondom zeventig jaar bevrijding of 350 jaar Eerste Münsterse Oorlog (‘Bommen Berend’).

Een verhuizing, zoals het GRID-Grafisch Museum Groningen het afgelopen jaar meemaakte, kan veel – nieuwsgierige – bezoekers opleveren. Soms zorgt een onverwachte gebeurtenis voor meer belangstelling. Zo kreeg Fredewalda in Tolbert begin oktober te maken met een catastrofe: de glazen overkapping van de maquette spatte uiteen in miljoenen stukjes waardoor er die maand sprake was van ‘ramptoerisme’ en er over het hele jaar genomen 300 bezoekers meer kwamen kijken. De Stelmakerij in Sellingen noteerde ook meer bezoekers dan in 2014. Museum Stad Appingedam scoorde goed met ondermeer de tentoonstelling ‘Echt speelgoed’, over de geschiedenis van speelgoed. Het museum ontving in oktober al 10.000 bezoekers terwijl dat aantal in 2014 pas in december bereikt werd.

Muzeeaquarium Delfzijl
Het Muzeeaquarium Delfzijl is al jaren één van de best bezochte musea in Groningen. Ook in 2015 wisten veel mensen de weg naar dit museum aan de dijk te vinden. Het museum kan de toename van  ruim 11% meer bezoekers wel verklaren. “Dit is mede het gevolg van de vernieuwde afdeling Archeologie en de exposities ‘200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, Delfzijl en de Oranjes’ en ‘Delfzijl Pocket’, over de bevrijding van Delfzijl e.o. 70 jaar geleden en de oorlogsbunker in het hart van het museum.”

Groninger Museum Groningen
De absolute topscorer is ongetwijfeld het Groninger Museum. Met 209.195 bezoekers overtreft het alle andere musea in Groningen. De tentoonstelling ‘H.N. Werkman (1882-1945) Leven & Werk’ was de meest bezochte tentoonstelling in 2015. Maar liefst 107.000 mensen hebben deze tentoonstelling kunnen bewonderen. Natuurlijk draagt ook de tentoonstelling ‘David Bowie is’, sinds 11 december te zien, bij aan het succes. Deze tentoonstelling werd in 2015 zelfs uitgeroepen tot dé must see van de winter 2015/2016.

Streekhistorisch Centrum Stadskanaal
De stijging van het aantal bezoekers aan het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal, waar bijna 4.500 mensen een kijkje kwamen nemen, is te danken aan het jubileumjaar 250 jaar het Stadskanaal en 400 jaar Semslinie. Er werd voor deze activiteiten veel publiciteit gegenereerd wat een gunstig effect had op het aantal bezoekers.

Het Behouden Blik Uithuizermeeden
Sinds de start kan Het Behouden Blik vrijwel ieder jaar een toename in het aantal bezoekers noteren. 2015 vormt daarop geen uitzondering. Behalve samenwerking met het GRID en Pictura in Groningen en Pulchri in Den Haag werd de zichtbaarheid van het museum vergroot door de digitalisering van de collectie. Het RTV Noord programma Eem Kiek’n kwam langs en ‘Het Blik’ deed mee aan de Rabobank museumdag. Verder blijft het aantal lezingen, ontvangsten en reguliere bezoeken stijgen.

Noord Nederlands Trein & Tram Museum Zuidbroek
Afgelopen jaar was het eerste volledige jaar van dit museum. Het was spannend of de verwachte 2.500 bezoekers gehaald zouden worden. Het werden er uiteindelijk 3.868. De vier wisselexposities, waaronder de tentoonstelling  ‘Op de weg van Liessel Aussen’, die in samenwerking met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork werd georganiseerd, hebben daar zeker aan bijgedragen. 

Bron: Erfgoedpartners
 

Deel deze pagina