Winkels tonen archeologische vondsten

dinsdag 28 januari 2014

Winkels tonen archeologische vondsten

Archeologische vondsten die aangetroffen zijn op bouwplaatsen in en om de stad Groningen zijn nog tot en met 13 februari voor het publiek te zien. Niet in een museum, maar in winkels, cafés en restaurants in het oostelijk deel van de binnenstad van Groningen.

Er worden onder meer schoenen, kleding, muziekinstrumenten, huishoudelijke gebruiksvoorwerpen en speelgoed tentoongesteld. De vondsten komen uit verschillende tijdperken, variërend van 1100 jaar v. Chr. tot de negentiende eeuw. De oudste geëxposeerde objecten zijn een dolk en vuursteen uit de late bronstijd (1100 – 800 v. Chr).

Al tientallen jaren vinden stadsarcheologen bijzondere vondsten op bouwplaatsen in en om de stad Groningen. En met de komst van het Groninger Forum is er een goede vindplek voor opmerkelijke vondsten bijgekomen. Deze vondsten liggen meestal in de gemeentelijke depots. In het kader van het programma ‘Groningen Vernieuwt’ worden deze tentoongesteld bij zestien ondernemers in de binnenstad oost. De tentoonstelling is voor iedereen toegankelijk en gratis.

De tentoongestelde vondsten hebben verbinding met de winkel waarin ze liggen. In een muziekwinkel zie je bijvoorbeeld een koperen fluitje uit de 17e eeuw en een kinderschoen of mantelspelden uit de 16e eeuw worden getoond in kledingzaken. In een fietsenwinkel is een eikenhouten wagentje uit de 17e eeuw te bewonderen.

De tentoonstelling is te bekijken via een route langs deelnemende binnenstadsondernemers. De ‘schatkaart’ met de route is gratis af te halen bij het VVV kantoor en het Informatiecentrum op de Grote Markt, bij deelnemende ondernemers, of te downloaden van de website www.groningenvernieuwt.nl. De route gaat langs de Poelestraat, de Nieuweweg en de Sint Jansstraat.
 

Deel deze pagina