Yin Xiuzhen centraal in Groninger Museum

dinsdag 24 juli 2012

Yin Xiuzhen centraal in Groninger Museum

In het Groninger Museum is komende tijd een expositie te zien van de Chinese kunstenares Yin Xiuzhen. Het is haar eerste grote solo-expositie. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Yin een cityscape van Groningen, gemaakt van gedragen kleding van Groningers.

Yin Xiuzhen is het meest bekend van haar installaties, waaronder een kleurrijke minibus, die gemaakt zijn van tweedehands kleding. Deze installaties kunnen beschouwd worden als een reflectie op de mega make over die steden als Beijing en Shanghai op dit moment ondergaan. Ook in Groningen zijn mini-stadjes van textiel te zien. De objecten maken deel van uit van de serie Portable Cities die bestaat uit koffers met daarin stoffen miniaturen van Shanghai (2002), New York (2005), Berlin (2006), Melbourne (2009) en dus ook van Groningen.

In het museum is op twee verdiepingen een overzicht te zien van het werk van de Chinese kunstenares. Daaronder ook de installatie Weapons (2003-2007), die bestaat uit twintig horizontaal hangende speervormige objecten, die als dartpijlen op hun doel af lijken te schieten. De expositie van het werk van Yin Xiuzhen is nog te zien tot en met 18 november.

www.groningermuseum.nl
 

Deel deze pagina