Youp van ’t Hek wil De Blauwe Engel weer terug

zondag 12 februari 2017

Youp van ’t Hek wil De Blauwe Engel weer terug

Cabaretier Youp van ‘t Hek wil dat Groninger kroeg De Blauwe Engel weer terugkeert in de kelder onder De Drie Gezusters.  Onlangs werd de voormalige stamkroeg van Van ’t Hek omgedoopt tot ’t Vaatje. “Een monument met zo'n rijke historie, mag je niet straffeloos omdopen en zeker niet tot 't Vaatje!”, zo schrijft de cabaretier in een column in de VARA-gids, die is te lezen via Blendle.

Van ’t Hek schrijft in de column dat hij sinds de jaren ’80 al verliefd is op “die stad en zijn prachtige theater met zijn lelijke plafond.” De cabaretier trad eerst op in het Kleine Kruithuis, maar groeide later door naar de Stadsschouwburg “die al snel uitpuilde met rumoerig, maar leuk jong volk waarmee ik na de voorstelling de stad in ging.”

Hij belandde dan uiteindelijk “steevast lallend bij De Blauwe Engel, de altijd dampende kelder onder De Drie Gezusters”. De kroeg, herkenbaar aan de blauwe neonletters, was tientallen jaren een begrip in Groningen. In november kwam ’t Vaatje echter naar de kelder.


Een schok
De cabaretier laat zich nu minder in het nachtleven zien, maar schrok wel toen hij bij z’n laatste optreden zag dat De Blauwe Engel was verdwenen. “Er ging echt een schok door mijn hele crew toen we deze naamsverandering constateerden.”

“Niemand weet hoe laat het is”
De cabaretier sommeert de kroegeigenaar in z’n column de vergissing snel terug te draaien. “Hij schijnt de neonletters van De Blauwe Engel nog te hebben. Ik doe graag de heropening en zal dan nog één keer met de hele kroeg ‘Niemand weet hoe laat het is’ lallen. Ik kan niet wachten.”

De kroegeigenaar is dat niet van plan, maar laat in een tweet wel weten dat Van ’t Hek de oude neonletters mag onthullen op een mooi plekje in het pand, in ruil voor het lallen van het lijflied

Deel deze pagina