Groningen Hanzestad

In de veertiende eeuw sloot Groningen zich aan bij het Hanzeverbond. Het Hanzeverbond (1282-1669) was een samenwerkingsverband van kooplieden uit vooral Duitsland, Scandinavië, Engeland, Polen, de Baltische landen, Rusland én Nederland.


De vertegenwoordigers van de Hanze kwamen bijeen op de Hansetage en namen daar besluiten. In Groningen werd in 1463 zo’n dag georganiseerd. De huidige Hanzedagen zijn bedoeld om de idee van de internationale Hanze levendig te houden, het zelfbewustzijn van de Europese steden te ontwikkelen en de onderlinge samenwerking te bevorderen


Het Hanze Huis

Het Hanze Huis in Groningen handelt precies volgens de Hanzetraditie. De producten worden geïmporteerd uit een aantal Hanzesteden in Europa. Zo vind je hier de Lübecker marsepein en Rotspon, koffie en thee uit Hanzestad Hamburg, Bang’s Jam uit Kopenhagen en Mr. Stanley’s Fudge uit Londen en nu ook ‘namiddag-thee’ van Tiktak koffie en thee uit Groningen.


Hanzewandeling

Terug in de tijd met deze wandeling door de Hanzegeschiedenis van Groningen. Sporen van deze tijd zijn misschien niet meer overduidelijk aanwezig, maar voor de oplettende wandelaar valt er toch nog heel wat te ontdekken. De wandeling is bij de VVV op de Grote Markt te koop.


Deel deze pagina