Eerste trans

40 meter - 174 treden

Vanaf de eerste trans van de toren is heel goed te zien hoe de stad Groningen voortdurend in verandering is. Heel duidelijk wordt dat wanneer u de oude foto’s op de volgende bladzijden in deze gids vergelijkt met de huidige uit- en vergezichten. Daarbij zou je de toren zelf haast vergeten, maar let u vooral ook op de pinakels, de torentjes op de borstwering. En wanneer u omlaag of omhoog kijkt zijn de spuwers goed te zien, deze zijn van groot belang voor het afvoeren van het hemelwater.

Als u goed kijkt naar het zandsteen ziet u nog enkele sporen uit vervlogen tijden zoals uitgehakte namen en merktekens die waarschijnlijk een rol hebben gespeeld bij de bouw van de toren. De indrukwekkende zonnewijzer is de grootste van het land.

48 meter - Takelzolder - 226 treden

Een klok als de Salvator moest indertijd met paardenkracht in de toren worden gehesen. Het verhaal gaat dat voor het omhoog takelen van de klokken ook wel ezels werden gebruikt. Het takelwiel zelf werd voor lichtere werkzaamheden gebruikt, want het is veel eenvoudiger materialen omhoog te takelen dan ze door de nauwe trapopgang te vervoeren.
Het uurwerk en het stokkenklavier worden hier bewaard. Het uurwerk is de moederklok die vroeger de wijzerplaten aandreef. Het klavier is na een uitbreiding van het carillon vervangen door een met méér toetsen.

Deel deze pagina