Luizolder

Via de trapopgang die is aangebracht in de noordoostelijke peiler van de toren bereikt u de luizolder. De klokken van de Martinitoren worden hier nog steeds met de hand geluid. Vroeger gebeurde dat veel vaker dan nu: kerkdiensten, feesten maar ook branden en ander gevaar werden toen door klokgelui aan het volk bekendgemaakt.


De Luizolder

Hoewel bij de brand in 1577 het carillon en de luiklokken uit de toren vielen, blijkt uit kronieken van die tijd dat een jaar later alweer drie klokken tijdens de paastijd werden geluid. Deze klokken hangen nog steeds in de toren en zijn gegoten door de toen befaamde klokkengieter Hendrick van Trier. Hij richtte daarvoor een werkplaats in op de Rademarkt, in het zogeheten stadsgiethuis.

Reformatie

Op 22 juli 1594 veroveren de Staatse troepen de stad Groningen op de Spanjaarden. Het betekent het einde van het laatste katholieke bolwerk in de Noordelijke Nederlanden. Kruisen, beelden, relieken -de kerk bezat een arm van Johannes de Doper!- worden in stilte uit de kerk verwijderd. De kerk doet vanaf dat moment dienst als een protestants bedehuis.
De luiklokken verliezen hun functie, ze worden onbelangrijk. Een aantal wordt zelfs omgesmolten, waarbij het brons voor het carillon wordt gebruikt.


18e

Aan het eind van de achttiende eeuw, in 1798, worden de drie belangrijkste Groninger kerktorens eigendom van de burgerlijke gemeente: de luiklokken hebben vanaf dat moment helemaal geen kerkelijke functie meer, het klokluiden voor kerkdiensten wordt een zeldzaamheid. In 1826, tijdens een pestepidemie in Groningen, wordt ook het luiden bij begrafenissen geheel afgeschaft. Het wordt stil in de toren.

Klokkenluidersgilde

Pas in de volgende eeuw komen er weer regelmatig geluiden uit de toren. In 1982 wordt in Groningen het Klokkenluidersgilde opgericht: elke zondag, op feestdagen, tijdens herdenkingen of andere speciale gelegenheden luiden de leden van het gilde de klokken.

Deel deze pagina