Waterstad Groningen

De Hanzestad Groningen vormt een uitstekende uitvalsbasis om stad en provincie vanaf het water te verkennen. Na een bezoek aan het centrum is de stad de ideale start voor een reis door de provincie Groningen.


Groningen is verbonden met diverse vaarwegen die het mogelijk maken ook de Ommelanden te ontdekken. De stad ligt aan de staande mast-route. Op deze vaarroute van Vlissingen naar Delfzijl hoeft de schipper zijn mast niet te laten zakken bij sluizen of bruggen.


Jachthavens

De stad Groningen biedt drie ruime jachthavens voor zowel vaste liggers als passanten. De Oosterhaven is een prima startpunt om Groningen als waterstad te ontdekken. Aan de noordwestelijke rand van de stad ligt de Reitdiephaven, een goede aanlegmogelijkheid op de route van en naar het Lauwersmeer. De derde jachthaven is gelegen aan de kruising van het Eemskanaal, Winschoterschoterdiep en het van Starkenborghkanaal.Zeilboot, motorjacht, kano, waterfiets, rondvaartboot, je ziet ze alle terug in de stadswateren. Op versheidene plekken zijn sloepjes, kano’s, waterfietsen en fluisterbootjes te huur. Leg voor een drankje of hapje aan op een van de terrassen.


Op verschillende plaatsen in de stad heeft de gemeente ligplaatsen ingericht voor kleine boten. Het gaat om ligplaatsen voor boten tot 7 meter. Ze kunnen van april tot en met oktober gebruikt worden.

De ligplaatsen zijn op de volgende plekken:

  • Oude Winschoterdiep: 5 bij de Bontebrug, 10 bij de Griffebrug, 25 bij De Linie
  • Oosterhaven: 15 aan de zuidzijde onder de Oosterhavenbrug
  • Oosterhamrikkanaal: 15 aan de noordwestzijde naast de Kapteynbrug.

Het liggeld voor een kleine boot is € 150, voor een heel seizoen.
Wilt u zo’n ligplaats? Neem dan contact op met het gemeentelijk Havenkantoor per e-mail: bootjes@groningen.nl. U kunt ook bellen: (050) 367 85 37 of 367 89 10.

Alle aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst.


Noordelijk Scheepvaartmuseum

Groningen is omringd door en verbonden met water. Dat blijkt uit alles, en dan vooral tijdens een tochtje met de rondvaartboot. Prachtige pakhuizen verwijzen naar het rijke handelverleden, net als het in een schitterend pand gevestigde Noordelijk Scheepvaartmuseum.


Kunst onder bruggen

Wie door de grachten van Groningen vaart, staat bij de bruggen in het Verbindingskanaal een verrassing te wachten. Bij het opengaan ervan zal blijken dat ze elk een kunstwerk bevatten, onder de noemer Kunst onder bruggen.

Oosterbrug
Onder de Oosterbrug is door kunstenaar Peter de Kan het gedicht ‘Gestadige beweging’ van H.N. Werkman aangebracht. Het gedicht bestaat uit twaalf coupletten. De letters hangen los onder de brug. Zodra die opengaat, bewegen de letters mee en is het gedicht leesbaar.

Herebrug
Als de Herebrug zich opent, is het alsof een fotoalbum wordt opengeslagen. Op een groot doek onder de brug is een foto verwerkt van een havengezicht in Groningen. De foto van Rommert Boonstra verbeeldt de culturele identiteit van Groningen.

Werkmanbrug
De Werkmanbrug, de wandel- en fietsbrug bij het Groninger Museum, is aan de onderzijde versierd met een tegeltableau. Het kunstwerk is gemaakt door de Belgische kunstenaar Wim Delvoye. Hij werd geïnspireerd door Delftsblauw aardewerk, dat het tableau een Oudhollands karakter geeft. De acht tegels verbeelden fictieve ‘kinderspelen’.

Deel deze pagina