Moderne architectuur

Er zijn gedurfde keuzes in Groningen gemaakt, de keuze om bijzonder museum te bouwen is er een van. Of de keuze om op de Grote Markt het Forum te laten verrijzen. Groningen is een stijlbewuste stad met lef, dit is terug te zien in de moderne Architectuur.


Groninger Museum

Het Groninger Museum herbergt niet alleen kunst, maar is zelf een kunstwerk. Het veelkleurige gebouw, een ontwerp van Alessandro Mendini uit 1994, is inmiddels wereldberoemd. Niet in de laatste plaats om de vele uitdagende tentoonstellingen en de boeiende collectie.

Meer over het Groninger Museum gebouw >>


Wall House

Het Wall House aan de oevers van het Hoornse Meer in het zuiden van de stad, is een project van architect John Quentin Hejduk. Dit unieke gebouw geldt als een hoogtepunt van de architectuur van de twintigste eeuw.

Gasunie

Het Gasuniegebouw is een goed voorbeeld van organische architectuur. De architecten Ton Alberts en Max van Huut vonden dat een mens eigenlijk drie lagen beschermingen heeft: huid, kleren en gebouw. Een gebouw moet volgens de ontwerpers dus net zo comfortabel zitten als een huid, en de gebruiker moet er de harmonie met zijn directe omgeving voelen.

DOT

Het allereerste Full Dome 3D Theater in Nederland, voorheen bekend als Infoversum, gaat sinds kort door onder een nieuwe naam: DOT. Volgens de eigenaren betekent deze naam 'lief en schattig' en verwijst het naar een punt, oftewel de vorm van het voormalige Infoversum. Het bijzondere gebouw heeft de vorm van een witte stalen bol en bevindt zich op het Ebbingekwartierterrein. Doordat het futuristische gebouw ook over een restaurant en congrescentrum beschikt, is het multifunctioneel.


Waagcomplex

Het Waagcomplex in de binnenstad van Groningen uit 1996 is een ontwerp van de Italiaanse architect Natalini. Op de hoek Waagstraat/Guldenstraat staat in een van de pilaren een gedicht van Jean Pierre Rawie dat verwijst naar de historische locatie van het Waagcomplex, met onder meer de regel: 'altijd werd op deze plek het wezen van Gronings stad en Ommeland bepaald'.


Euroborg

Het stadion van de plaatselijke profvoetbalclub is gevestigd in het nieuwe Hunzepark en is een ontwerp van architect Wiel Arets. In de Euroborg is plaats voor 22.579 mensen (waarvan ruim 700 plaatsen in de skyboxen). De tribunes zijn verdeeld in twee ringen die het veld volledig omsluiten. In en om het stadion is niet alleen plaats voor voetbal, ook bevinden zich in het complex een bioscoop, restaurants, een school, een casino, een supermarkt, een sportschool, horecagelegenheden en kantoorruimte.


Groninger Forum

Groningen heeft geleden onder de Tweede Wereldoorlog, vooral de Grote Markt. Met de wederopbouw ervan is het oorspronkelijke intieme karakter van de Markt verloren gegaan. Omdat de Oostzijde een nieuwe impuls moet krijgen, zijn de plannen voor het Groninger Forum, ontwikkeld. Doel is om de Grote Markt haar vooroorlogse proporties en intieme sfeer terug te geven. Op een nieuw stadsplein zal het bijzonder gebouw van het Groninger Forum verrijzen.
 


Zernike

Het Zernikecomplex, aan de noordkant van de stad Groningen, kent verschillende bijzondere ontwerpen. Het gebied is een levendige campus met hoogwaardige architectuur.


Deel deze pagina