Hoge en Lage der A

Onze G gaat op reis door Groningen! Elke maand staat hij op een andere plek om met jou op de foto te gaan. De maand november is de G te spotten op de Hoge der A. Een mooie aanleiding om deze historische plek uit te lichten.


De Hoge en Lage der A danken hun naam aan de hoge en lage kade die gevestigd zijn naast het water van de A. Deze grachtengordel geeft je, door zijn historische huizen en grote schepen, het idee dat je uit een schilderij bent gestapt. Al wandelend of fietsend langs de kade, kom je langs 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten. Het is dan ook niet voor niets een veel gefotografeerde plek.

In de middeleeuwen stonden de kades van de Hoge en Lage der A vol met kranen en hijswerktuigen om schepen te lossen. Wist je bijvoorbeeld dat Pakhuis Libau aan de Hoge der A een van de oudste pakhuizen in de stad is? Ook pakhuis Eem, aan de Hoge der A nummer 6, stamt uit 1330. Meer weten over de historische handelsplaats Groningen? Klik dan hier.

Niet alleen vroeger, maar ook heden ten dage bruist het op de Hoge en Lage der A. Met horecagelegenheden als Café de Sigaar, Café De Sleutel en Stadsbar Het MauritsHuis is het niet alleen op warme terrasdagen gezellig, maar gedurende het hele jaar. Ook in de gezellige koude dagen vlak voor de kerst, want dan vormen de Hoge en Lage der A het decor van het drukbezochte WinterWelVaart. Sfeervol verlichte schepen, een knusse kerstmarkt, live performances en glühwein nemen de straten voor één heel weekend over.

De G op de Hoge der A De G op de Hoge der A
WinterWelVaart WinterWelVaart

Heb jij de G gevonden? Deel je foto via Instagram, Twitter of Facebook met #ergaatnietsbovengroningen.

Deel deze pagina