Sint-Joriskerk

Sint-Joriskerk

Dit dertiende-eeuwse kerkje staat op de rand van een wierde en is gewijd aan de Heilige Georgius. In Groningen staat deze heilige uit de vierde eeuw bekend als Sint Joris van de legende van de draak. In de legende wordt verteld hoe Joris een draak doodde die mensenoffers verslond.

Het interieur van de kerk is sober en gedekt door een blauwgroen geschilderde vlakke onderzijde van de zolder, waarvan de balken zijn versterkt met langwerpige platte houten stukken. Bijzondere details zijn het piscina (een nis in de koorwand van een kerk voor het verrichten van de hand- en vaatwassingen), een zeldzame houten lessenaar en een preekstoel uit begin zeventiende eeuw.

Ook hoort bij deze kerk een bijzonder verhaal over een kluizenaar. Dit verhaal is na te lezen op de site van de Stichting Groninger Kerken: www.groningerkerken.nl/index.php?a=4#

Sleuteladres:
R.R. Eisinga (Stitswerderweg 9, Stitswerd, 0595-551656) en/of Tj. M. Wibbens (Stitswerderweg 11, Stitswerd, 0595-551218)

Eigenschappen & faciliteiten

  • sleuteladres: R.R. Eisinga (Stitswerderweg 9, Stitswerd, 0595-551656) en/of Tj. M. Wibbens (Stitswerderweg 11, Stitswerd, 0595-551218)
  • categorie: Kerken

Contact

  • Stitswerderweg 8
    9999 XJ Stitswerd
Routebeschrijving starten

In de omgeving

Deel deze pagina