Synagoge Folkingestraat

Synagoge Folkingestraat

Deze synagoge is ontworpen door de architect Tjeerd Kuipers en werd ingewijd in 1906. In 1942 werd het gebouw gesloten door de bezetters. Zij gebruikten het als opslag- en verzamelplaats voor radio's, koper en tin. De Joodse gemeente verkocht het gebouw in 1952. Het pand was te groot en te duur geworden om nog langer te kunnen onderhouden.

De nieuwe eigenaar, het Apostolisch Genootschap, gebruikte het gebouw voor hun samenkomsten. Daarna werd de synagoge verhuurt aan een wasserij, tot ook deze de deuren moest sluiten vanwege financiële problemen. Lange tijd stond het pand leeg, waardoor het verpauperde. Tot de Groningse gemeenteraad besloot het gebouw aan te kopen en te restaureren.

In 1981 werd de synagoge opnieuw ingewijd door rabbijn Jacobs. Sindsdien wordt de synagoge gebruikt als 'sjoel' door de Joodse gemeente Groningen en als culturele ruimte voor concerten, exposities, rondleidingen en educatie door de Stichting Folkingestraat Synagoge. Opvallend is het grote ronde glas-in-lood venster met zijn ‘Boom des Levens' symboliek.

Eigenschappen & faciliteiten

Contact

  • Folkingestraat 60
    9711 JZ Groningen
Routebeschrijving starten

In de omgeving

Virtuele rondleiding

Volledig scherm sluiten
Bekijk:

Google opnames gemaakt door N8w8

Volledig scherm

Deel deze pagina