Kerken en Torens

Groningen heeft ontelbare bezienswaardige, historische kerken. In sommige van deze kerken worden nog steeds kerkdiensten gehouden, andere zijn in in gebruik als vergader- of feestlocatie, of hebben een culturele functie gekregen


Martinitoren

Zeg je Groningen dan zeg je ‘d Olle Grieze, oftewel, de Martinitoren: na 500 jaar nog steeds bepalend voor de skyline van Groningen. De toren is 97 meter hoog en kan met en zonder begeleiding worden beklommen. De VVV aan de voet van de Martinitoren geeft hierover meer informatie. De grootste kerk van Groningen is de Martinikerk, gebouwd om en nabij 1230. De kerk bevat fresco’s uit de 13de eeuw en een van de grootste barokorgels van Noord-West Europa.

Openingstijden >>

De weersomstandigheden kunnen er toe leiden dat de Martinitoren tijdens openingstijden gesloten wordt.
Wilt u zeker zijn of de Martinitoren te beklimmen is neemt u dan contact op met de VVV via 0900-2023050 (15 c/min)

Tickets voor de toren zijn verkrijgbaar, tot een half uur voor sluitingstijd van de toren, bij de VVV. De tickets kosten € 3,- per persoon, kinderen vanaf 4 t/m 11 jaar € 2,-. Groepsprijs vanaf 10 personen € 2,50 p.p.

Kijk hier voor meer informatie over de Martinitoren


Martinikerk

De Martinikerk is een bezoek meer dan waard. Het is een kerkgebouw met een rijk verleden dat al begint in het jaar 1220. Sporen hiervan zijn nog volop terug te vinden. Binnen herken je bouwstijlen uit verschillende eeuwen en er zijn prachtige muur- en gewelfschilderingen. Het orgel, uit 1480, behoort tot de mooiste en bekendste barokorgels ter wereld.

Als de kerk open is zijn er rondleidingen. Speciaal voor kinderen is er een zoektocht naar de schat van Sint Maarten en je kunt de kerk beleven met het vergeten verhaal over de arm van Johannes de Doper. Een spannende ontdekkingstocht door het gebouw waarin film en werkelijkheid met elkaar verweven worden.

Toegangsprijs combinatieticket: Martinitoren & Martinikerk:
volwassene € 5, kinderen € 2

Als de kerk verhuurd is dan is toeristisch bezoek helaas niet mogelijk.


De Der Aa-kerk

Het is nu moeilijk voor te stellen, de Vismarkt is een van de drukst bezocht plaatsen van Groningen, maar men vermoedt dat De Drentse Aa in de Middeleeuwen hier een binnenhaven vormde. Aan deze haven stond een houten kerk. In 1226 kreeg deze kerk haar officiële naam: Kerk van Onze Lieve Vrouwe ter A, nu de Der Aa-kerk en in gebruik als locatie voor recepties, concerten, symposia of exposities.

Synagoge

De synagoge van Groningen staat in de Folkingestraat, tot de Tweede Wereldoorlog het Joodse centrum van Groningen. Het ontwerp van de synagoge is een samenwerking van de Amsterdamse architect Tjeerd Kuiper en de Groninger IJ. van der Veen. Het kruisvormige gebouw werd in 1906 ingewijd en valt op door de Moorse stijl waarin het is gebouwd.


Jozefkerk

De kathedrale Jozefkerk aan de Radesingel van het bisdom Groningen werd in 1887 gewijd. Het is een meesterwerk van P.J.H. Cuypers. De zeskantige toren heeft als bijnaam ‘de dronkemanstoren', vanuit welke richting men ook kijkt, er zijn altijd twee wijzerplaten te zien.

Het gaat te ver om alle historische kerken op het platteland te vermelden: de rijkdom van Groningen op dit gebied is enorm. De Stichting Groninger Kerken heeft zich toegelegd op het behoud van deze, vaak Middeleeuwse kerken, en op de openstelling ervan voor het publiek.

Deel deze pagina