Kunst op straat

Binnen de stadsgrenzen van Groningen zijn op straat ruim 400 beelden en andere kunstuitingen te vinden op straat. Sommige nieuw, andere al vele jaren oud.


Peerd van Ome Loeks

Waarschijnlijk het meest bekende beeld van Groningen, Het Peerd van Ome Loeks, is gemaakt in 1959 en verwijst naar het Groningse volksliedje ‘Het peerd van Ome Loeks is dood’. Het beeld is gemaakt door Jan de Baat en is te vinden op het stationsplein voor het Centraal Station.

Urinoir
Op de Kleine der A staat het kunstzinnig urinoir van Rem Koolhaas met foto’s van Erwin Olaf. Dit uit melkglas opgetrokken openbare toilet is ontworpen ter gelegenheid van 'A Star is Born' een culturele manifestatie 1996.

Ultra

Ultra

Ultra is de wulpse dame met opvallende ultralange wimpers, die de trap van het Cascadecomplex aan de Emmasingel afschrijdt. Het beeld is in 2004 geplaatst, ruim acht meter hoog en gemaakt door Silvia B. Ultra lijkt een toonbeeld van schoonheid, maar achter dit uiterlijk gaan gebreken schuil.

Langs moeders graf
Op het Hereplein staat een beeld uit 1922 van Abraham Hesselink dat een visser met zoon en dochtertje voorstelt. Het is gebaseerd op het schilderij ‘Langs moeders graf’ van de in Groningen geboren schilder Jozef Israëls, een van de bekendste schilders van de Haagse School.

Blote Bet

Dit beeld van Wladimir de Vries werd in 1953 bij de Herebrug geplaatst. De 'stedenmaagd', viel niet bij iedere Stadjer in goede aarde: het meisje was te bloot, haar benen te dik en haar borsten te klein. Het beeld is toch gebleven en het wordt door de Groningers ook wel 'Blote Bet' genoemd.

Guyotmonument
Dit monument uit 1829 op het Guyotplein is het oudste beeld in Groningen. Charles en Jean Francois Sigault maakten dit monument voor Henri Daniël Guyot, de oprichter van een doveninstituut.

Ubbo Emmius Monument
Een betonnen plantenbak met daarin een beukenboom: het stelt de Rijksuniversiteit Groningen met de verschillende takken van wetenschap voor. Dit beeld van Herbert Jansen uit 1994 staat in de Broerstraat voor het Academiegebouw en is gewijd aan Ubbo Emmius (1547-1625) de eerste rector-magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen.

Sint-Joris en de Draak

Dit beeld op het Martinikerkhof is het oorlogsmonument van de provincie Groningen. Het is in 1959 gemaakt door Ludwig Oswald Wenckebach. Het beeld symboliseert de overwinning van het goede over het kwaad.

Dreckschnabel
Aan de Eeldersingel, bij Bij de Sluis, staat het beeld 'Dreckschnabel' van Hans Mes uit 1984. Het lijkt op een slank monster met een grote bek en twee grote hoorns, en is gemaakt van brons.

De stad Groningen heeft meer Kunst op Straat, het Centrum Beeldende Kunst van Groningen biedt voor geïnteresseerden een digitale kunstopstraat-gids.

Deel deze pagina