Mooie Bossen

De provincie Groningen heeft ruim 7.500 hectare aan natuurgebieden. Hiervan bestaat veel uit prachtige bossen die toegankelijk zijn voor bezoekers.


Het Nanningabos is te vinden bij het gehucht Heineburen, vijf kilometer van het plaatsje Marum. Dit bos was ooit in gebruik als productiebos en staat nu bekend om zijn enorme variatie aan paddestoelen.

Het Overbos bij de Fraeylemaborg in Slochteren is een mooi wandelgebied, neem ook de tijd voor een bezoek aan de borg. Het Hommesbos bij Onstwedde is veel kleiner, maar het wat mysterieus aandoende bosje op de heuvels van een oude zandverstuiving is zeer de moeite waard.


Het Noordlaarderbos is met zijn 118 hectare een van de grootste bossen van de provincie Groningen. Het is al in 1880 aangeplant op heide, akkers en stuifduintjes en doordat het al nodige jaren heeft kunnen groeien, is er een gevarieerd bos ontstaan met uitheemse soorten als de douglasspar, fijnspar, lariks en de zomereik, berk en beuk. In het Noorderlaarderbos zijn verschillende wandelroutes uitgezet.


De Appèlbergen liggen ten zuidoosten van de stad Groningen, in de gemeente Haren. Het is een ruim 35 hectare groot gebied, welke sinds 1994 grotendeels in eigendom is van Staatsbosbeheer. Het natuurgebied werd lange tijd door Defensie gebruikt als oefenterrein, vandaar haar bijzondere naam. De Appèlbergen bestaan voor het grootste deel uit bos, maar ook uit moeras en heide


De Sellinger Bossen bij Westerwolde zijn geplant op de heidevelden en ongeveer 600 hectare groot. Ten zuiden van de Sellinger Bossen liggen de bossen van Ter Borg waar nog een deel van de voormalig uitgestrekte heidevelden bewaard is gebleven. Een bezoekje aan deze bossen is goed te combineren met een wandeling in de Ter Apeler Bossen, met als middelpunt het Klooster Ter Apel. In de Ter Apeler bossen is een aantal wandelroutes uitgezet.

Deel deze pagina