Nationaal Park Lauwersmeer

Het gebied rondom het Lauwersmeer heeft op 12 november 2003 de naam van Nationaal Park Lauwersmeer gekregen. Aan de realisatie van dit bijzondere gebied gaat een woelige geschiedenis vooraf.


Tot 1969 zag het Lauwersmeergebied er net zo uit als de Waddenzee nu. Prielen, geulen en de invloeden van eb en vloed. Zoutkamp was een vissershaven. Al in 1600 waren er plannen voor het afsluiten van het meer, maar de scheepvaart was een te belangrijke bron van inkomsten in die tijd om dit plan te realiseren.

De Kerstvloed van 1717 maakte honderden slachtoffers, naar aanleiding hiervan werd het Dokkumerdiep afgesloten met een sluis. Zo ontstond Dokkumer Nieuwe Zijlen (wat sluis betekent). Het Reidiep werd bij Zoutkamp in 1877 afgesloten, vanaf nu waren de invloeden van eb en vloed niet meer in de stad Groningen merkbaar.


Na de stormvloed van 1953 krijgt het besluit om de Lauwerszee af te sluiten vaste vorm. Een enorme ingreep. Na de afsluiting hangt tijdens het bezoek van de koningin in Zoutkamp op 23 mei 1969 de vlag zelfs halfstok. Het eens zo bruisende vissersdorp is haar kern kwijt.

Maar het Lauwersmeergebied heeft zich in een mum van tijd omgetoverd tot een fantastisch natuurgebied. De hoogste, vruchtbare gedeelten worden gebruikt als landbouwgrond, een gedeelte werd ingericht als militair oefenterrein of recreatiegebied, maar in het grootste gedeelte kan de natuur haar gang gaan, met geweldig resultaat!


Het Nationaal Park Lauwersmeer is op veel manieren te verkennen, te voet, op de fiets, per boot of kano. Hier bent u bij de natuur op bezoek, rust, ruimte, prachtige luchten en bijzondere dieren, laat u verrassen door dit schitterende oord.

Kijk voor meer informatie op lauwersmeer.groningen.nl

Deel deze pagina