Podiumkunsten

Theater, muziek, cabaret, dans: Groningen is een waar cultuurparadijs. Op verschillende kleine en grotere podia is voortdurend wat te zien en te beleven!

Poppodia

De oudste en meest bekende poptempel van Noord-Nederland is Vera in de binnenstad van Groningen. Vera is de trots van Groningen: hier traden grootheden als U2, Pearl Jam, The Cure en Nirvana op, voor ze wereldwijd doorbraken. Het pand aan de Oosterstraat barst van de undergroundmuziek en het programma is altijd volgeboekt met bijzondere bands.

Simplon is een befaamd poppodium in Groningen. Al meer dan 30 jaar zit Simplon aan het Boterdiep 69, vijf minuten lopen vanaf het centrum van Groningen. Simplon is na al die jaren nog steeds een club waar iedereen terecht kan. In 2010 werd het zelfs genomineerd voor de titel 'Beste poppodium van Nederland'. Pop, rock, metal, hiphop, urban, punk of house, iedere muziekliefhebber komt in Simplon aan zijn trekken.

Een bijzondere locatie voor bijzonder bands: in het Viadukt, in de catacomben van de zuidelijke ringweg, oefenen wekelijks zo’n 120 bands. Terwijl de auto’s boven de hoofden razen, worden hier regelmatig optredens gegeven.

Theaters

Stad Groningen kent vier grote theaters met dagelijkse voorstellingen en optredens. De Stadsschouwburg, wordt beschouwd als een van de mooiste theaters van ons land, de prachtige zaal zorgt voor een stijlvolle avond.

In De Oosterpoort heeft naast theater en cabaret een uitgebreid muziekprogramma. In Martiniplaza het grootste theater van Groningen met 1650 zitplaatsen, zijn regelmatig grote musicalproducties te zien. In het Grand Theatre aan de Grote Markt, zijn gedurfde theaterproducties en optredens te zien.

Daarnaast kent Groningen vele kleinere theaters zoals het Kruithuis, het Prinsentheater, en het Der Aa-theater.

Theater De Machinefabriek is de basis van het Noord Nederlands Toneel, het toneelgezelschap van Groningen. Het wordt uitsluitend door het NNT gebruikt en beschikt over maximaal 160 zitplaatsen.

In de provincie Groningen is een viertal grote theaters met een brede programmering: De Molenberg in Delfzijl, 't Kielzog in Hoogezand, het Theater Geert Ties in Stadskanaal en Cultuurcentrum van Berestyn in Veendam.

Interessante kleinere theaters in de provincie zijn de Tramwerkplaats in Winschoten, de Oude ULO in Leek en het Bernleftheater in het buurtschap Helwerd.